Bułki mleczne
Pyszne, bardzo puszyste bułki pszenne z mlekiem w proszku i masłem – idealne na śniadanko ?
Składniki:
Zaczyn:
- 30 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3-4 łyżki ciepłej wody
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej T 450
- 0,5 szklanki pełnotłustego, gładkiego mleka w proszku
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 50 g. masła, rozpuszczonego
- trochę ponad 1 szklankę dość ciepłej wody
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody.
Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i mleko w proszku.
Robię wgłębienie pośrodku i przekładam do niego wyrośnięty zaczyn.
Dolewam pół szklanki wody i mieszam ciasto łyżką, stopniowo dolewając wodę do momentu, aż wszystko się połączy. Ciasto ma być dość luźne.
Dolewam masło i wyrabiam przez chwilę ciasto dłonią, by było jednolite i gładkie.
Przykrywam miskę, odstawiam w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte przekładam na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrabiam, a następnie dzielę na 8 części.
Z każdego kawałka formuję podłużne, wrzecionowate bułki.
Układam je na blasze wyłożonej papierem (można zrobić wzorek przez środek), odstawiam na 15 minut do napuszenia.
Smaruję bułki mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni c. (góra-dół, bez termoobiegu) na 30-35 minut.