Bułki mleczne

Bułki mleczne
0
(0)

Bułki mleczne

Pyszne, bardzo puszyste bułki pszenne z mlekiem w proszku i masłem – idealne na śniadanko ?

Składniki:

Zaczyn:

  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki ciepłej wody

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej T 450
  • 0,5 szklanki pełnotłustego, gładkiego mleka w proszku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g. masła, rozpuszczonego
  • trochę ponad 1 szklankę dość ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody.

Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i mleko w proszku.

Robię wgłębienie pośrodku i przekładam do niego wyrośnięty zaczyn.

Dolewam pół szklanki wody i mieszam ciasto łyżką, stopniowo dolewając wodę do momentu, aż wszystko się połączy. Ciasto ma być dość luźne.

Dolewam masło i wyrabiam przez chwilę ciasto dłonią, by było jednolite i gładkie.

Przykrywam miskę, odstawiam w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte przekładam na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrabiam, a następnie dzielę na 8 części.

Z każdego kawałka formuję podłużne, wrzecionowate bułki.

Układam je na blasze wyłożonej papierem (można zrobić wzorek przez środek), odstawiam na 15 minut do napuszenia.

Smaruję bułki mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni c. (góra-dół, bez termoobiegu) na 30-35 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.