Bułka paryska z ziołami

Bułka paryska z ziołami
0
(0)

Bułka paryska z ziołami

Powiedzcie, czy jest coś lepszego, niż ledwie co upieczona, chrupiąca, pyszna bułka ? Ta którą upiekłam przypomina wielkością chleb – łatwo ją pokroić na kromki. Ma w sobie dużo ziarenek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego – użyłam gotowej mieszanki Słoneczne Pola, którą kupicie w sklepie Ziarenkowo.

Składniki:

  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Ponadto:

  • ok. 1 szklanka ciepłej wody
  • ziarenka: słonecznik, siemię lniane i sezam, czyli Słoneczne Pola ze sklepu Ziarenkowo
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Z pokruszonych drożdży, mleka, miodu i odrobiny mąki mieszam zaczyn, odstawiam go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję majonez, ziarenka wg. uznania i sól, dodaję wyrośnięty zaczyn i stopniowo dolewając wodę zagniatam elastyczne ciasto.

Na koniec dodaję olej i wyrabiam ciasto kilka minut.

Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę z odrobiną mąki, lekko zagniatam, po czym dzielę na pół.

Każdą część rozwałkowuję na prostokąt ok. 18 x 30 cm, jeden z nich smaruję wodą i posypuję mieszanką ziarenek i ziół, przykrywam drugim, sklejam brzegi.

Skręcam w rulon, jednocześnie mocno sklejając jego brzegi.

Tak przygotowaną bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem, smaruję ciasto mlekiem i posypuję ziarenkami.

Piekę przez 25 minut w temperaturze 210 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.