Bułka paryska z ziołami
Powiedzcie, czy jest coś lepszego, niż ledwie co upieczona, chrupiąca, pyszna bułka ? Ta którą upiekłam przypomina wielkością chleb – łatwo ją pokroić na kromki. Ma w sobie dużo ziarenek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego – użyłam gotowej mieszanki Słoneczne Pola, którą kupicie w sklepie Ziarenkowo.
Składniki:
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 25 g. świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Ponadto:
- ok. 1 szklanka ciepłej wody
- ziarenka: słonecznik, siemię lniane i sezam, czyli Słoneczne Pola ze sklepu Ziarenkowo
- 1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Z pokruszonych drożdży, mleka, miodu i odrobiny mąki mieszam zaczyn, odstawiam go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję majonez, ziarenka wg. uznania i sól, dodaję wyrośnięty zaczyn i stopniowo dolewając wodę zagniatam elastyczne ciasto.
Na koniec dodaję olej i wyrabiam ciasto kilka minut.
Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę z odrobiną mąki, lekko zagniatam, po czym dzielę na pół.
Każdą część rozwałkowuję na prostokąt ok. 18 x 30 cm, jeden z nich smaruję wodą i posypuję mieszanką ziarenek i ziół, przykrywam drugim, sklejam brzegi.
Skręcam w rulon, jednocześnie mocno sklejając jego brzegi.
Tak przygotowaną bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem, smaruję ciasto mlekiem i posypuję ziarenkami.
Piekę przez 25 minut w temperaturze 210 stopni C.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |