Bułka drożdżowa z twarogiem i kruszonką
Ale buła, mówię Wam! Jest rewelacyjnie delikatna i tak mięciutka, że ma się ochotę do niej przytulić 🙂 Na życzenie mojej drugiej połowy specjalnie okryłam ją ogromną ilością kruszonki, a warstwa sera daje cudowną waniliową wilgoć
Składniki:
- 450. g mąki pszennej
- 100 ml. ciepłego mleka
- 100 ml. ciepłej wody
- 15 g. świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki cukru ( u mnie 2 łyżki cukru pudru)
- 1 łyżeczka soli ( dałam 2/3 płaskiej)
Ser:
- 200 g. półtłustego twarogu
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego
Kruszonka:
- 100 g. masła
- 4 czubate łyżki mąki
- 4 łyżki cukru + 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyłam w miseczce, dodałam łyżeczkę cukru i maki, zalałam 3 łyżkami mleka, odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce. Pięknie wyrosły 🙂
Posiekałam masło z mąką i cukrem na kruszonkę.
Ser rozrobiłam z mlekiem , cukrem i budyniem.
Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy, wyrobiłam elastyczne ciasto ( ok. 10 minut).
Odstawiłam do wyrośnięcia pod ściereczką – podwoiło objętość po ok. 40 minutach.
Przełożyłam na stolnicę i delikatnie, podsypując mąką, jeszcze raz wyrobiłam.
Przełożyłam do wysmarowanej masłem okrągłej formy i dałam ciastu jeszcze odpocząć przez 10 minut (urosło).
Na ciasto wyłożyłam ser, a na górę wysypałam kruszonkę.
Piekłam w temperaturze 180 stopni C. ok. godziny – do suchego patyczka.