Bułka drożdżowa z twarogiem i kruszonką

Bułka drożdżowa z twarogiem i kruszonką
0
(0)

Bułka drożdżowa z twarogiem i kruszonką

Ale buła, mówię Wam! Jest rewelacyjnie delikatna i tak mięciutka, że ma się ochotę do niej przytulić 🙂 Na życzenie mojej drugiej połowy specjalnie okryłam ją ogromną ilością kruszonki, a warstwa sera daje cudowną waniliową wilgoć

Składniki:

  • 450. g mąki pszennej
  • 100 ml. ciepłego mleka
  • 100 ml. ciepłej wody
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru ( u mnie 2 łyżki cukru pudru)
  • 1 łyżeczka soli ( dałam 2/3 płaskiej)

Ser:

  • 200 g. półtłustego twarogu
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 100 g. masła
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru + 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyłam w miseczce, dodałam łyżeczkę cukru i maki, zalałam 3 łyżkami mleka, odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce. Pięknie wyrosły 🙂

Posiekałam masło z mąką i cukrem na kruszonkę.

Ser rozrobiłam z mlekiem , cukrem i budyniem.

Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy, wyrobiłam elastyczne ciasto ( ok. 10 minut).

Odstawiłam do wyrośnięcia pod ściereczką – podwoiło objętość po ok. 40 minutach.

Przełożyłam na stolnicę i delikatnie, podsypując mąką, jeszcze raz wyrobiłam.

Przełożyłam do wysmarowanej masłem okrągłej formy i dałam ciastu jeszcze odpocząć przez 10 minut (urosło).

Na ciasto wyłożyłam ser, a na górę wysypałam kruszonkę.

Piekłam w temperaturze 180 stopni C. ok. godziny – do suchego patyczka.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry