Bułeczki ziołowe z dynią

Bułeczki ziołowe z dynią
0
(0)

Bułeczki ziołowe z dynią

Bez żadnego powodu miałam dziś dzień z tych matyjaśnych. Chandra zimowa, brak słońca, cokolwiek to było – trzeba było to zwalczyć 🙂 Choć zazwyczaj nie jem kolacji, to skusił mnie zapach ziół i czosnku, pulchniutkie ciasto, chrupiące cudownie ziarenka i ten genialny dyniowo-czosnkowo-serowy mus.

Tak że Kochani moi, na smutki i smuteczki polecam pieczenie !

Zapach, smak i wygląd moim bułeczkom nadały jak zwykle niezastąpione ziarenka, gotowa mieszanka Ziołowo mi ze sklepu Ziarenkowo. To pyszna kompozycja smakowa złożona ze słonecznika, sezamu, siemienia lnianego i bogactwa ziół: rozmarynu, mięty, tymianku, szałwii, cząbru, oregano, majeranku i pietruszki.

Składniki (na 6 dużych bułek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1-1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mieszanki ziół prowansalskich
  • kilka łyżek ziarenek Ziołowo mi ze sklepu Ziarenkowo
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 0,7 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Nadzienie:

  • 1 szklanka musu z pieczonej dyni, przepis tutaj
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki oliwy
  • 1 solidna łyżka tartego parmezanu lub innego twardego sera

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • ziarenka Ziołowo mi ze sklepu Ziarenkowo do posypania bułek

Przygotowanie:

Drożdże ucieram z cukrem, łyżeczką mąki i odrobiną wody na pastę konsystencji gęstej śmietany, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 minut, do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól, zioła, ziarenka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

Dolewam stopniowo wodę, aż do momentu gdy powstanie elastyczne, miękkie ciasto.

Wyrabiam je kilka minut, po czym znowu odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.

W tym czasie podgrzewam lekko dynię, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i oliwę, chwilę podduszam.

Odstawiam do przestygnięcia, dodaję parmezan.

Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz, lekko podsypując mąką. dzielę ciasto na 10 części, z każdej formuję wałeczek długości 20 cm.

Każdy wałeczek skręcam i zwijam bułeczkę, jak na zdjęciu, tworząc miseczkę do której wkładam po łyżeczce nadzienia dyniowego.

Tak przygotowane bułki odkładam na blachę wyłożoną papierem i zostawiam na kilka minut do napuszenia, po czym smaruję mlekiem i posypuję ziarenkami.

Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.