Bułeczki ziołowe w kratkę

Bułeczki ziołowe w kratkę
0
(0)

Bułeczki ziołowe w kratkę

Bułki powstały jako dodatek do dzisiejszego obiadu, do szynki z warzywami, ale też doskonale pasują do domowych hamburgerów. Są pulchne, dość płaskie, jak chlebki pita, tym samym wygodne do użycia. Pachną ziołami i kuszą rumianą skórką.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej T 500
  • 1 szklanka mąki pszennej T 500
  • 0,5 szklanki mąki pszennej graham
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Ponadto:

  • 3 łyżeczki suszonej mieszanki ziół prowansalskich
  • 2 pełne łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • suszone zioła do posypania bułek

Przygotowanie:

Drożdże, lekko ciepły jogurt, miód i łyżkę mąki pszennej ucieram na pastę i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Do dużej miski wsypuję pozostałe mąki, dodaję sól, olej i zioła i wyrośnięty zaczyn.

Stopniowo dolewam wodę i wyrabiam elastyczne ciasto, pozostawiam je w misce do wyrośnięcia na 40 minut, przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę na podsypanej mąką stolnicy, po czym robię z niego kulki wielkości mandarynki, spłaszczam je , tworząc kółko grubości ok. 1,5 cm.

Przekładam kółka na blachę wyłożoną papierem, nożem odciskam kratki, smaruję ciepłym mlekiem, posypuję ziołami i piekę ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni C.

Podaję do sosów i do zup lub używam jako bułek do domowych hamburgerów.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry