Bułeczki z rodzynkami

Bułeczki z rodzynkami 2
0
(0)

Bułeczki z rodzynkami

Nie mogę przestać jeść tych cudownych bułeczek, choć generalnie bardzo rzadko mam ochotę na słodkie wypieki. Te bułeczki z rodzynkami są jednak tak wyjątkowe że po prostu nie mogę się oprzeć! Są idealnie puszyste i delikatne, pachnące delikatnie pomarańczą i rumem. No i nie udało mi się poprzestać ani na jednej, ani na dwóch, ani nawet trzech ?Bardzo je polecam!

Składniki:

  • 100 g. drożdży (1 kostka)
  • 220 ml mleka
  • 750 g. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120 g. cukru
  • 3 jajka
  • 7 żółtek

Ponadto:

  • 2 laski wanilii (ewentualnie 3 łyżki domowego cukru waniliowego)
  • 250 g. masła
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (wcześniej sparzonej)

Dodatkowo:

  • szklanka rodzynek
  • pół szklanki rumu (jeśli nie macie, można do syropu dodać kilka kropli olejki rumowego)
  • w równych proporcjach woda i cukier ( u mnie po ok. szklance) do przygotowania syropu
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Przynajmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta szykuję rodzynki: przygotowuję syrop z wody i cukru, gorącym zalewam rodzynki, dolewam rum.

Odstawiam na minimum godzinę (można to zrobić dzień wcześniej).

Z powyższych składników odmierzam 150 g. mąki, 100 g. masła i 100 ml. mleka – na ciasto parzone.

Ciasto parzone:

W rondelku podgrzewam mleko z masłem, gdy masło się rozpuści dosypuję mąkę i energicznie mieszam, aż ciasto zbije się w jedną bryłę i będzie gładkie.

Odstawiam je do lekkiego przestudzenia.

Ciasto drożdżowe:

Mleko lekko podgrzewam z ziarnami wanilii (lub cukrem waniliowym), drożdże kruszę i ucieram z łyżeczką cukru, aż się upłynnią.

Wtedy mieszam je z mlekiem.

Mąkę przesiewam przez sito do dużej miski, robię dołek pośrodku, wlewam drożdże z mlekiem i lekko mieszam, zagarniając troszkę mąki.

Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. W międzyczasie ubijam jajka i żółtka z cukrem i ze szczyptą soli – powinna powstać puszysta masa.

Wlewam masę do miski (z wyrośniętym już zaczynem), wyrabiam do połączenia się składników.

Dodaję przestudzone ciasto parzone, pozostałe masło (rozpuszczone), startą skórkę z pomarańczy, oraz odsączone na sicie rodzynki.

Wyrabiam razem do momentu, kiedy ciasto zacznie odstawać od dłoni.

Ciasto oprószam leciutko mąką, przykrywam ponownie miskę i odstawiam w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielę na porcje po ok. 50 g (lub po prostu takie, jakie się Wam podobają), formuję okrągłe bułeczki.

Układam je na blasze wyłożonej papierem i ponownie odstawiam do wyrośnięcia pod ściereczką.

Wyrośnięte smaruję jajkiem.

Piekę ok. 15 minut w 190 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu).

Przepis na ciasto opracował Paweł Małecki z cukierni Lidla – piekliśmy z niego na warsztatach babki drożdżowe z ciastem parzonym.

PS. Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.