Bułeczki z powidłami śliwkowymi

Bułeczki z powidłami śliwkowymi
0
(0)

Bułeczki z powidłami śliwkowymi

Są bardzo smaczne, koniecznie wypróbujcie. Upiekłam je późnym wieczorem i nie było to dobre posunięcie… Prawie udało nam się ich nie spróbować 😉
Cudowne, puszyste, słodkie, idealne do kubka kawy lub szklanki mleka.

Składniki:

Zaczyn:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej śmietany 18%

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 25 g. masła, rozpuszczonego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki ciepłej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe – temp. pokojowa
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i śmietaną, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 20 minut.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję jajka w temperaturze pokojowej, oba cukry, śmietanę i następnie wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę, do uzyskania konsystencji (ciasto ma być dość luźne).

Zagniatam ciasto, dodaję rozpuszczone ciepłe masło i wyrabiam ciasto przez 5 minut.

Przekładam je z powrotem do miski (dno oprószam mąką) i zostawiam na godzinę, przykryte ściereczką. W tym czasie powinno podwoić objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko by je odgazować, dzielę na 2 części.

Każdą rozwałkowuję na duży prostokąt, smaruję go powidłami zostawiając wolne brzegi.

Zwijam prostokąt jak roladę, miejsce łączenia dodatkowo smaruje ciepłą wodą.

Tak przygotowany rulon dzielę ostrym nożem na 8 części – łącznie powstanie więc 16 bułeczek. Układam bułki w dużej tortownicy, wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką.

Odstawiam bułki jeszcze na 20 minut, by się napuszyły, po czym smaruję ciepłym mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Piekę ok. 35 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry