Bułeczki z kremem budyniowym i kiwi
Dzisiejsze bułeczki z kremem budyniowym i kiwi mają swoją historię.
Otóż dawno temu, w ogólniaku – zazwyczaj przed lekcją informatyki która była w klasie na parterze – biegałam na przerwach z dziewczynami z klasy po pyszne drożdżówki, kręcone pączki i bajaderki do pobliskiej cukierni. Smakowały rewelacyjnie i do dziś je pamiętam.
Były też tam ciastka z budyniem i owocami, i to one właśnie są pierwowzorem moich dzisiejszych bułeczek.
Upiekłam je z ciasta francuskiego i wypełniłam masą budyniową której nawet nie trzeba gotować.
Składniki (na 6 bułeczek):
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 200 g. gęstego jogurtu typu greckiego
- 1 budyń waniliowy+ cukier do smaku
- 2-3 kiwi
Przygotowanie:
Ciasto dzielę na 6 dużych kwadratów (bok 10-12 cm), sklejam ciasto w rogach każdego – jak na zdjęciu, bo powstały miseczki.
Tak przygotowane przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jogurt mieszam z suchym budyniem i cukrem do smaku.
Do każdej miseczki nakładam 2 łyżki masy i układam plasterki kiwi.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C i piekę 20-25 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Ostudzone oprószam cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
A tutaj znajdziecie przepis na bardziej tradycyjne francuskie ciasteczka z owocami 🙂