Bułeczki z kremem budyniowym i kiwi

Bułeczki z kremem budyniowym i kiwi
0
(0)

Bułeczki z kremem budyniowym i kiwi

Dzisiejsze bułeczki z kremem budyniowym i kiwi mają swoją historię.

Otóż dawno temu, w ogólniaku – zazwyczaj przed lekcją informatyki która była w klasie na parterze – biegałam na przerwach z dziewczynami z klasy po pyszne drożdżówki, kręcone pączki i bajaderki do pobliskiej cukierni. Smakowały rewelacyjnie i do dziś je pamiętam.

Były też tam ciastka z budyniem i owocami, i to one właśnie są pierwowzorem moich dzisiejszych bułeczek.

Upiekłam je z ciasta francuskiego i wypełniłam masą budyniową której nawet nie trzeba gotować.

Składniki (na 6 bułeczek):

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g. gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1 budyń waniliowy+ cukier do smaku
  • 2-3 kiwi

Przygotowanie:

Ciasto dzielę na 6 dużych kwadratów (bok 10-12 cm), sklejam ciasto w rogach każdego – jak na zdjęciu, bo powstały miseczki.

Tak przygotowane przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jogurt mieszam z suchym budyniem i cukrem do smaku.

Do każdej miseczki nakładam 2 łyżki masy i układam plasterki kiwi.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C i piekę 20-25 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Ostudzone oprószam cukrem pudrem.

A tutaj znajdziecie przepis na bardziej tradycyjne francuskie ciasteczka z owocami 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.