Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi

Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi
0
(0)

Bułeczki z karobem i płatkami orkiszowymi

Apetyczne, pulchne bułeczki na dzisiejsze śniadanie upiekłam z karobem, który jest doskonałym zamiennikiem kakao. To dzięki niemu bułki mają piękny kolor. Na pewno znacie nazwę chleb świętojański ? Karob to zmielone strąki szarańczynu, znanego właśnie pod nazwą chleba świętojańskiego, a warto go używać w kuchni ze względu na wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Reguluje pracę jelit, nie zakwasza organizmu, nie uczula, obniża poziom złego cholesterolu – zresztą poczytajcie sami na ten temat więcej TUTAJ.
Do pieczenia użyłam także pysznych płatków orkiszowych bio firmy Fresano.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka ciemnego cukru
  • 2 łyżki tłustego mleka
  • 1 płaska łyżeczka karobu Fresano

Ponadto:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżka miękkiego masła roślinnego
  • 1 do 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki płatków orkiszowych bio Fresano

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • płatki orkiszowe bio Fresano do posypania

Przygotowanie:

Rozkruszam drożdże w miseczce, dolewam ciepłe (ale nie gorące) mleko, dodaję cukier i łyżeczkę mąki – wszystko ucieram na jednolitą pastę.

Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Do dużej miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, karob, płatki orkiszowe i masło. Gdy zaczyn urośnie, dodaję go do mąki i stopniowo dolewam wodę do momentu, gdy można zagnieść elastyczne, niezbyt twarde ciasto.

Przekładam je na stolnicę, podsypuję lekko mąką i wyrabiam 5-8 minut.

Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatam, po czym dzielę na 10 równych części.

Z każdej formuję kulkę, ostrym nożem nacinam na krzyż i odkładam tak przygotowane bułki na blachę wyłożoną papierem – do wyrośnięcia na 15 minut (wstawiam zazwyczaj blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.)

Gdy podrosną, smaruję je dokładnie mlekiem i posypuję płatkami. Piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry