Bułeczki toffi
Bułeczki toffi – nadziane słodyczą, aż proszą się by urwać choć kawałek 😉 Urwiecie ?
Składniki (na 4 sztuki):
- 20 g. świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 puszki masy kajmakowej
Przygotowanie:
Przesiewam mąkę do miski, robię wgłębienie w środku, wkruszam drożdże.
Drożdże zalewam 2 łyżkami mleka i mieszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.
Miskę zostawiam w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką na ok. 10 minut.
W międzyczasie ucieram jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Gdy drożdże w misce wyrosną, dodaję masę z jajek , pozostałe mleko i olej, wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut.
Po tym czasie znowu przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dzielę ciasto na 2 równe części, każdą na kolejne 6. Z 12 kawałków rozwałkowuję placuszki wielkości małego talerzyka.
Składam po 3 placuszki przekładając je masą (ostatniego nie pokrywam masą).
Nacinam ostrym nożem najpierw na krzyż, nie przecinając środka -jak na zdjęciu, później jeszcze między nacięciami.
Każdy tak powstały segment raz wywijam (jak na zdjęciu).
Smaruję mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.
Przepis autorski