Bułeczki toffi

Bułeczki toffi
0
(0)

Bułeczki toffi

Bułeczki toffi – nadziane słodyczą, aż proszą się by urwać choć kawałek 😉 Urwiecie ?

Składniki (na 4 sztuki):

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 puszki masy kajmakowej

Przygotowanie:

Przesiewam mąkę do miski, robię wgłębienie w środku, wkruszam drożdże.

Drożdże zalewam 2 łyżkami mleka i mieszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki.

Miskę zostawiam w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką na ok. 10 minut.

W międzyczasie ucieram jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.

Gdy drożdże w misce wyrosną, dodaję masę z jajek , pozostałe mleko i olej, wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut.

Po tym czasie znowu przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Dzielę ciasto na 2 równe części, każdą na kolejne 6. Z 12 kawałków rozwałkowuję placuszki wielkości małego talerzyka.

Składam po 3 placuszki przekładając je masą (ostatniego nie pokrywam masą).

Nacinam ostrym nożem najpierw na krzyż, nie przecinając środka -jak na zdjęciu, później jeszcze między nacięciami.

Każdy tak powstały segment raz wywijam (jak na zdjęciu).

Smaruję mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.