Bułeczki szarlotkowe z ciasta francuskiego

Bułeczki szarlotkowe z ciasta francuskiego
4.9
(12)

Bułeczki szarlotkowe z ciasta francuskiego

Lubisz proste i pyszne przepisy? Mam w takim razie coś dla Ciebie.

Wspaniałe, pachnące, chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie – bułeczki z jabłkami!

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 3-4 spore jabłka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 jajko, do posmarowania przed pieczeniem

Przygotowanie:

Ciasto francuskie powinno poleżeć w temperaturze pokojowej ok. 10 minut.

Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Dodaję do nich sok z cytryny, cukier, cynamon i bułkę tartą, dokładnie mieszam.

Rozwijam ciasto z rulonów (najpierw jeden), na powstałym w ten sposób prostokącie rozprowadzam jabłka – od brzegu do brzegu.

Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta.

Ostrym nożem kroję ciasto wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 3 cm.

Następnie każdy pasek zwijam tak, jakbym chciała zawiązać go w węzeł.

Końcówki podwijam pod spód i tak przygotowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Smaruję je z góry rozmąconym jajkiem.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, bez termoobiegu, na ok. 40 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 12

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.