Bułeczki śniadaniowe z serkiem topionym

Bułeczki śniadaniowe z serkiem topionym
0
(0)

Bułeczki śniadaniowe z serkiem topionym

Jakiś czas temu piekłam bardzo smaczne bułki z majonezem, a dziś poszłam o krok dalej – oprócz majonezu składnikiem ciasta jest kremowy, śmietankowy w smaku serek topiony z MSM Mońki. Dostałam kilka serków do testowania i jak to ja postanowiłam wykorzystać je w niezbyt tradycyjny sposób. Dodatek serka daje bułkom wyjątkową puszystość i chrupiącą skórkę. Moim zdaniem przedłuża też czas, w jakim pozostają świeże. Serdecznie Wam polecam zarówno bułki, jak i sam serek – ten pochodzi przecież z mojego Podlasia, a produkty spółdzielni mleczarskiej w Mońkach towarzyszyły mi przez całe dzieciństwo. Do dziś pamiętam smak twarogu czy słodkiego serka, który uwielbiałam jeść z drożdżową chałką 🙂

Składniki (na 16 bułek):

Zaczyn:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki pszennej

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżka majonezu w temperaturze pokojowej
  • 100 g. topionego serka kremowego MSM Mońki
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i mlekiem. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję serek topiony, majonez, sól, olej i wyrośnięty zaczyn.

Stopniowo dolewam wodę – tyle, by dało się zagnieść elastyczne ciasto (u mnie trochę więcej niż pół szklanki).

Ciasto wyrabiam kilka minut, po czym odkładam z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i zostawiam na 40 minut. Powinno w tym czasie podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypaną lekko mąką stolnicę, zagniatam krótko, po czym dzielę na 16 części.

Z każdej części formuję kulkę, a potem placuszek wielkości ok. 9-10 cm.

Formuję bułki, zaginając do środka brzeg placka i sklejając je mocno – jak na zdjęciach.

Bułki układam na wyłożonej papierem blasze, piekę ok. 20 – 25 minut w temperaturze 220 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.