Bułeczki śniadaniowe z serkiem topionym
Jakiś czas temu piekłam bardzo smaczne bułki z majonezem, a dziś poszłam o krok dalej – oprócz majonezu składnikiem ciasta jest kremowy, śmietankowy w smaku serek topiony z MSM Mońki. Dostałam kilka serków do testowania i jak to ja postanowiłam wykorzystać je w niezbyt tradycyjny sposób. Dodatek serka daje bułkom wyjątkową puszystość i chrupiącą skórkę. Moim zdaniem przedłuża też czas, w jakim pozostają świeże. Serdecznie Wam polecam zarówno bułki, jak i sam serek – ten pochodzi przecież z mojego Podlasia, a produkty spółdzielni mleczarskiej w Mońkach towarzyszyły mi przez całe dzieciństwo. Do dziś pamiętam smak twarogu czy słodkiego serka, który uwielbiałam jeść z drożdżową chałką 🙂
Składniki (na 16 bułek):
Zaczyn:
- 40 g. świeżych drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki mąki pszennej
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 pełna łyżka majonezu w temperaturze pokojowej
- 100 g. topionego serka kremowego MSM Mońki
- 3 łyżki oleju
- ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z cukrem, mąką i mlekiem. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję serek topiony, majonez, sól, olej i wyrośnięty zaczyn.
Stopniowo dolewam wodę – tyle, by dało się zagnieść elastyczne ciasto (u mnie trochę więcej niż pół szklanki).
Ciasto wyrabiam kilka minut, po czym odkładam z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i zostawiam na 40 minut. Powinno w tym czasie podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypaną lekko mąką stolnicę, zagniatam krótko, po czym dzielę na 16 części.
Z każdej części formuję kulkę, a potem placuszek wielkości ok. 9-10 cm.
Formuję bułki, zaginając do środka brzeg placka i sklejając je mocno – jak na zdjęciach.
Bułki układam na wyłożonej papierem blasze, piekę ok. 20 – 25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |