Bułeczki śniadaniowe z mlekiem i jogurtem

Bułeczki śniadaniowe z mlekiem i jogurtem
0
(0)

Bułeczki śniadaniowe z mlekiem i jogurtem

Prawdopodobnie jest dużo osób, które myślą, że pieczenie bułek w domu jest trudne. Tymczasem to całkiem błędne założenie. Domowe bułeczki nie dość że pyszne, to są naprawdę łatwe w przygotowaniu i jestem pewna, że każdy sobie z nimi da radę. Satysfakcja jest wielka, a i posiłek smakuje wtedy całkiem inaczej 🙂

Składniki (na 14-16 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pszennej T 500
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g. jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 4-5 łyżek oleju
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • do 1 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • Ciepłe mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże ucieram z mlekiem, miodem i 2 łyżkami maki na pastę, odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję olej, sól, jogurt i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a potem stopniowo tyle wody, by dało się zagnieść dość luźne ciasto. Wyrabiam je ok. 5 minut, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce. Powinno w tym czasie podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatam chwile, by pozbyć się gazów, dzielę je na 14- 16 równych części, z każdej formuję kulkę, którą nacinam ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm. Tak przygotowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Smaruję je mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry