Bułeczki śniadaniowe z mlekiem i jogurtem
Prawdopodobnie jest dużo osób, które myślą, że pieczenie bułek w domu jest trudne. Tymczasem to całkiem błędne założenie. Domowe bułeczki nie dość że pyszne, to są naprawdę łatwe w przygotowaniu i jestem pewna, że każdy sobie z nimi da radę. Satysfakcja jest wielka, a i posiłek smakuje wtedy całkiem inaczej 🙂
Składniki (na 14-16 sztuk):
- 3 szklanki mąki pszennej T 500
- 40 g. świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 200 g. jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
- 4-5 łyżek oleju
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- do 1 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
- Ciepłe mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże ucieram z mlekiem, miodem i 2 łyżkami maki na pastę, odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję olej, sól, jogurt i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a potem stopniowo tyle wody, by dało się zagnieść dość luźne ciasto. Wyrabiam je ok. 5 minut, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce. Powinno w tym czasie podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatam chwile, by pozbyć się gazów, dzielę je na 14- 16 równych części, z każdej formuję kulkę, którą nacinam ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm. Tak przygotowane bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Smaruję je mlekiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 20 minut.
Przepis autorski