Bułeczki-róże

Bułeczki-róże
0
(0)

Bułeczki-róże

Marzyła sobie kiedyś niepozorna drożdżowa bułeczka że nie chce już być pospolitą, okrągłą, bez interesującego wnętrza… Ulitowałam się i nadałam jej nowy , królewski wygląd 😉 Dzięki foremkom na muffinki wyciągnęła szyję ku górze i ciekawsko wyjrzała na świat 🙂 Puchata, mięciutka, z czapeczką z kruszonki i śliwek…

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka do drożdży
  • 50 g. rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka do drożdży
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 20 g. drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • marmolada, powidła śliwkowe itd. w temperaturze pokojowej

Na kruszonkę:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

W garnuszku rozcieram drożdże z 3 łyżkami mleka, łyżeczką cukru i mąki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aż wyrosną.

Składniki kruszonki rozcieram w palcach aż się połączą w grudki i odstawiam do lodówki.

Do miski przesiewam mąkę z solą, dodaję jajko, cukier puder i waniliowy, wyrośnięte drożdże i resztę mleka.

Zagniatam ciasto, dodaję stopniowo rozpuszczone masło – wyrabiam do momentu, aż ciasto odstaje od dłoni.

Przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 minut, aż ciasto podwoi objętość.

W tym czasie smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką blaszkę z foremkami na muffiny.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatam, by pozbawić je gazu. Dzielę je na części, rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinam kółka foremką o średnicy szklanki.

Układam po 3 kółka zgodnie ze zdjęciem – miejsce sklejenia smarując rozmąconym białkiem, nakładam na środek łyżeczkę powideł.

Każdy z płatków nacinam w 2 miejscach i składając całość jak pąk kwiatu, przekładam delikatnie do foremki.

Układam płatki, na środek wsypuję trochę kruszonki i szczyptę cukru perlistego.

Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.