Bułeczki pszenno-żytnie

Bułeczki pszenno-żytnie
0
(0)

Bułeczki pszenno-żytnie

Upiekłam je, bo miałam ochotę na ciasto drożdżowe, a właściwie nie tyle na ciasto, ile na jego dotyk. Upiekłam je również dlatego, żeby nie zmarnowały mi się drożdże. Upiekłam je ponadto dlatego, bo uwielbiam piec bułeczki 😉 Wszystko to bardzo ważne powody, prawda?

Jak każde domowe bułki smakują wyśmienicie 🙂 Są pulchne, delikatne i dość ciemne, raz że z mąką żytnią, dwa – z karobem, ciekawym i zdrowym kuchennym dodatkiem; składnikiem który można stosować w deserach, ciastach czy kremach; myślę że również sprawdzi się np. …w gulaszu, ze względu na ciekawy smak i piękny kolor. Polecam Wam firmę Fresano i ten sklep.

Składniki (na 10 sztuk):

Zaczyn:

  • 50 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • kilka łyżek ciepłej wody

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej T 450
  • 2 szklanki mąki żytniej T 997
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 pełna łyżeczka karobu firmy Fresano
  • 1,5 do 2 szklanek ciepłej wody

Przygotowanie:

Do miski wkruszam drożdże, dodaję cukier i mąkę, rozprowadzam wszystko wodą i mieszam na pastę.

Miseczkę wstawiam najlepiej do garnka z ciepłą wodą na 15 minut, w tym czasie drożdże wyrosną.

Pozostałe składniki umieszczam w drugiej, dużej misce: obie mąki, sól, olej, wyrośnięty zaczyn i wodę – tę dolewam stopniowo, wyrabiając całość. Ciasto ma być miękkie, będzie się trochę kleiło do rąk, wtedy podsypuję jeszcze mąką pszenną.

Odstawiam je na 40 minut – stosuję ten sam patent: miska ustawiona na dużym garnku z ciepłą wodą, przykryta ściereczką. Wyrośnięte ciasto powinno podwoić objętość.

Tak więc wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką pszenną, krótko zagniatam, dzielę na pół.

Do połowy dodaję karob, zagniatam do połączenia się.

Z jaśniejszego ciasta rozciągam prostokąt, na nim układam mniej więcej tej samej wielkości prostokąt z ciasta z karobem, zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę.

Dzielę ją ostrym nożem na 10 części, z każdej robię kulkę a potem lekko ją wyciągam aby była podłużna, skręcam 2-3 razy i mocno sklejam końce.

Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 30 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry