Bułeczki pszenne z ketchupem

Bułeczki pszenne z ketchupem
0
(0)

Bułeczki pszenne z ketchupem

Delikatnie słodkie, o dość zwartym miąższu, pyszne bułki łatwe do przygotowana w domu. Dodatek ketchupu sprawia, że mają lekko pomidorowy smak.

Składniki:

Zaczyn:

  • 25 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka łyżek ciepłej wody

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki łagodnego ketchupu (temperatura pokojowa)
  • 6 łyżek oleju
  • ok. 2 szklanki ciepłej wody
  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Zaczyn:

Pokruszone drożdże mieszam w miseczce z cukrem, wodą i mąką do uzyskania pasty, po czym przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Ciasto:

Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję sól, ketchup i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1,5 szklanki wody.

Mieszam składniki łyżką i w miarę potrzeby dolewam wodę – na tyle, by wszystkie składniki połączyły się w miękkie, elastyczne ciasto.

Na koniec dolewam olej i wyrabiam ciasto przez kilka minut.

Ciasto w misce przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut (zazwyczaj miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C).

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazów, po czym rozwałkowuję na kwadrat grubości 2 cm.

Nożem do pizzy kroję ciasto na mniejsze kwadraty lub prostokąty (boki ok. 4-5 cm), przekładam tak przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem, przykrywam i ponownie zostawiam do podrośnięcia na 15 minut (ja – w piekarniku).

Smaruję wszystkie bułki ciepłym mlekiem, a potem piekę w temperaturze 185 stopni przez 25-30 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry