Bułeczki pszenne z ketchupem
Delikatnie słodkie, o dość zwartym miąższu, pyszne bułki łatwe do przygotowana w domu. Dodatek ketchupu sprawia, że mają lekko pomidorowy smak.
Składniki:
Zaczyn:
- 25 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka łyżek ciepłej wody
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki łagodnego ketchupu (temperatura pokojowa)
- 6 łyżek oleju
- ok. 2 szklanki ciepłej wody
- mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Zaczyn:
Pokruszone drożdże mieszam w miseczce z cukrem, wodą i mąką do uzyskania pasty, po czym przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto:
Mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję sól, ketchup i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1,5 szklanki wody.
Mieszam składniki łyżką i w miarę potrzeby dolewam wodę – na tyle, by wszystkie składniki połączyły się w miękkie, elastyczne ciasto.
Na koniec dolewam olej i wyrabiam ciasto przez kilka minut.
Ciasto w misce przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut (zazwyczaj miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C).
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazów, po czym rozwałkowuję na kwadrat grubości 2 cm.
Nożem do pizzy kroję ciasto na mniejsze kwadraty lub prostokąty (boki ok. 4-5 cm), przekładam tak przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem, przykrywam i ponownie zostawiam do podrośnięcia na 15 minut (ja – w piekarniku).
Smaruję wszystkie bułki ciepłym mlekiem, a potem piekę w temperaturze 185 stopni przez 25-30 minut.