Bułeczki orkiszowe

Bułeczki orkiszowe
5
(1)

Bułeczki orkiszowe

Miękkie, świeżutkie bułeczki orkiszowe na śniadanie – od czasu do czasu rozpieszczamy się tak w niedziele 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

oraz:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka maku

Przygotowanie:

Do miski wsypuję obie mąki, wkruszam drożdże i dodaję pozostałe składniki, jeśli ciasto zbyt klei się do rąk dodaję garść mąki pszennej.

Zakrywam miskę folią aluminiową i wstawiam na kilka godzin lub na noc do lodówki.

Zagniatam ciasto na podsypanej mąką stolnicy, dzielę na 8 części.

Z każdej części formuję prostokąt 4×8 cm, ostrym nożem nacinam go w kilku miejscach, jak na zdjęciu, po czym zwijam ukośnie rolując.

Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i odstawiam na kilkanaście minut.

Smaruję bułki mlekiem i posypuję makiem, piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 10-15 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.