5
(1)
Bułeczki orkiszowe
Miękkie, świeżutkie bułeczki orkiszowe na śniadanie – od czasu do czasu rozpieszczamy się tak w niedziele 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
oraz:
- 20 g. świeżych drożdży
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka maku
Przygotowanie:
Do miski wsypuję obie mąki, wkruszam drożdże i dodaję pozostałe składniki, jeśli ciasto zbyt klei się do rąk dodaję garść mąki pszennej.
Zakrywam miskę folią aluminiową i wstawiam na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Zagniatam ciasto na podsypanej mąką stolnicy, dzielę na 8 części.
Z każdej części formuję prostokąt 4×8 cm, ostrym nożem nacinam go w kilku miejscach, jak na zdjęciu, po czym zwijam ukośnie rolując.
Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem i odstawiam na kilkanaście minut.
Smaruję bułki mlekiem i posypuję makiem, piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 10-15 minut.
Przepis autorski