Bułeczki oliwne
Wyraziste w smaku, są idealne do grilla, sałatek czy deski wędlin i serów.
Składniki (9 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- kilka zielonych oliwek, drobno pokrojonych
Zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek ciepłej wody (odebranych ze szklanki powyżej)
Dodatkowo:
- oliwa do moczenia ręki i do posmarowania bułek po upieczeniu
Przygotowanie:
Zaczyn:
Drożdże rozkruszam w niewielkiej miseczce, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłej wody.
Rozcieram do uzyskania gładkiej masy, przykrywam, odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce (np. ustawiam miseczkę w większej, z ciepłą wodą)
Ciasto:
Mąkę przesiewam do dużej miski.
Dodaję sól, ciepłą wodę i wyrośnięty zaczyn.
Mieszam ciasto łyżką – będzie luźne.
Gdy składniki się połączą, wlewam połowę oliwy i zaczynam wyrabiać ciasto dłonią.
Po kilku minutach dolewam resztę oliwy, wyrabiam do momenty kiedy się wchłonie.
Ciasto będzie bardzo luźne.
Zostawiam ciasto w misce, przykrywam ją i odstawiam na półgodziny w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko mieszam.
Natłuszczam dłoń i nabieram porcję ciasta – mniej więcej 1/9 część.
Formuję ciasto w kulkę i układam na blasze wyłożonej papierem. Tak, jak napisałam wyżej – ciasto będzie bardzo luźne.
Na kulkach rozkładam po kilka kawałków oliwek.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na 15 minut.
Po tym czasie spryskuję bułki wodą (np. spryskiwaczem do kwiatków), zwiększam temperaturę piekarnika do 220 stopni C i piekę bułki jeszcze 10-12 minut.
Gorące bułki za pomocą pędzelka smaruję oliwą.