Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem i czarnuszką

Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem i czarnuszką
0
(0)

Bułeczki jogurtowe ze słonecznikiem i czarnuszką

Uwielbiam gdy są takie popołudnia jak dzisiejsze. W domu czyściutko, był dobry obiadek, muzyka lekko płynie gdzieś w tle, nawet świeczki – a niech tam! się palą. Więc żeby było jeszcze cieplej, jeszcze bardziej domowo upiekły się bułeczki.
Och, dobra, nie upiekły się same – ja je upiekłam 🙂 Są bardzo smaczne, delikatne i chrupiące. Może skusicie się także, żeby upiec je na niedzielne śniadanie?

Składniki (na 8 sztuk):

  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g. jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej+ 0,5 szklanki do podsypywania
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki nasion czarnuszki
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułeczek
  • miękki pędzelek

Przygotowanie:

Z pokruszonych drożdży, miodu, łyżki mąki i 2 łyżek ciepłej wody ucieram pastę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję czarnuszkę, słonecznik, oliwę i sól, dodaję lekko podgrzany jogurt i wyrośnięte drożdże, dolewam pół szklanki ciepłej wody i zagniatam ciasto. Gdy składniki się połączą przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, nie powinno lepić się do rąk. Odkładam wyrobione ciasto z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce, powinno w tym czasie podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę lekko podsypaną mąką, zagniatam szybko, dzielę na 8 części. Przygotowuję bułeczki: każdą część dzielę na 4, wałkuję w wałeczek długości ok. 7-8 cm, z przygotowanych wałeczków splatam warkocz jak na zdjęciu. Gdy wszystkie bułeczki są gotowe układam je na blasze wyłożonej papierem i oprószonej mąką, przykrywam i odstawiam na 10 minut. Gdy podrosną, smaruję je za pomocą miękkiego pędzelka mlekiem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C.(termoobieg) na 20 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry