Bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
Te bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi są bardzo smaczne, koniecznie wypróbujcie.
Wymyśliłam je i upiekłam je późnym wieczorem i nie było to dobre posunięcie… Prawie udało nam się ich nie spróbować 😉
Cudowne, puszyste, słodkie, idealne do kubka kawy lub szklanki mleka.
Składniki (wyszło 16 bułeczek):
Zaczyn:
- 20 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej śmietany 18%
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 25 g. masła, rozpuszczonego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki ciepłej śmietany 18%
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe – temp. pokojowa
- mleko do posmarowania bułeczek
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i śmietaną, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 20 minut.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję jajka w temperaturze pokojowej, oba cukry, śmietanę i następnie wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę, do uzyskania konsystencji (ciasto ma być dość luźne).
Zagniatam ciasto, dodaję rozpuszczone ciepłe masło i wyrabiam ciasto przez 5 minut.
Przekładam je z powrotem do miski (dno oprószam mąką) i zostawiam na godzinę, przykryte ściereczką. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, zagniatam je krótko by je odgazować, dzielę na 2 części.
Każdą rozwałkowuję na duży prostokąt, smaruję go powidłami zostawiając wolne brzegi.
Zwijam prostokąt jak roladę, miejsce łączenia dodatkowo smaruje ciepłą wodą.
Tak przygotowany rulon dzielę ostrym nożem na 8 części – łącznie powstanie więc 16 bułeczek.
Układam bułki w dużej tortownicy, wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką.
Odstawiam bułki jeszcze na 20 minut, by się napuszyły, po czym smaruję ciepłym mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piekę ok. 35 minut.
Sprawdźcie też inne pomysły na drożdżowe bułeczki i rogale 🙂