Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z kruszonką
0
(0)

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Pyszne bułeczki drożdżowe z kruszonką przygotowane na bazie ciasta, które jest idealne do upieczenia chałki. Ciasto po upieczeniu jest bardzo puszyste i delikatne, słodko-słone, i cudownie smakuje z kruszonką. Namawiam Was do ich zrobienia, są wspaniałe 😃

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej T 500 lub 550 plus trochę do podsypania
  • 100 g. drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 120 g. masła w temperaturze pokojowej
  • 20 g. soli
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 50 g. mleka w proszku
  • 0,4 l. wody

Kruszonka:

  • 100 g. masła
  • 100 g. cukru kryształ
  • ok. 80-90 g. mąki pszennej

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania bułek
  • szczypta soli
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Bułeczki:

Drożdże wkruszam do wody i mieszam, żeby się dokładnie rozpuściły.

Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki (masło posiekane), dolewam wodę z drożdżami i dokładnie mieszam dłonią, by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, dosypuję trochę mąki.

Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut (ma odstawać od dłoni i ścianek miski), po czym podsypuję miskę mąką, układam wyrobione ciasto i przykrywam ściereczką.

Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Następnie lekko uderzam dłonią by je odgazować.

Przekładam na stolnicę (również oprószoną mąką), dzielę na równe porcje (ok. 70-75 g).

Z każdej porcji ciasta formuję wałek długości ok. 30 cm.

Formuję bułeczki wg zdjęć poniżej (robiłam je przy okazji bułek pszennych, ale zasada jest ta sama) – lub po prostu formuję okrągłe bułeczki 😄

Bułeczki układam na wyłożonej papierem blasze, smaruję je jajkiem rozbełtanym z wodą i solą, i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut, do napuszenia.

Gdy podrosną, jeszcze raz smaruję je jajkiem.

Kruszonka:

W palcach rozcieram wszystkie składniki, aż się połączą.

Gotową kruszonką posypuję wyrośnięte bułki.

Napuszone, posypane kruszonką bułki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) i piekę ok. 15-18 minut.

PS. Polecam też przepis na bułeczki z rodzynkami 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry