Bułeczki drożdżowe z agrestem i migdałami

Bułeczki drożdżowe z agrestem i migdałami
0
(0)

Bułeczki drożdżowe z agrestem i migdałami

Mamy od kilku dni gości, a ja walczę z brakiem czasu. Chciałabym Ich ugościć najlepiej jak potrafię, a znajduję ledwie chwilę, by zrobić szybki obiad 🙁 Co za życie, z tym wiecznym pędem …

Toteż dziś uparłam się i chociaż tyle mi się udało zrobić: niewielkie, drożdżowe bułeczki nadziane kwaskowatym dżemem agrestowym, posypane apetycznie chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wspaniałe do kubka kawy lub mleka.

Składniki:

Zaczyn:

  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 18%

Ciasto:

  • 600 g. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 3 żółtka
  • trochę ponad 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 60 g. masła

Dodatkowo:

  • dżem agrestowy
  • migdały w płatkach
  • 1 łyżka gęstego jogurtu/śmietany
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru i lekko ciepła śmietaną, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i cukier puder.

W lekko podgrzanym kefirze roztrzepuję żółtka, by powstała jednolita masa, wlewam do ciasta, dodaję wyrośnięty zaczyn.

Mieszam łyżką do połączenia się składników, wlewam rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto dłonią przez kilka minut.

Przykrywam miskę i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte wyrabiam krótko, dzielę na 16 części. Każdą cześć rozpłaszczam, nadziewam łyżeczką dżemu, sklejam w okrągłą bułeczkę.

Układam sklejeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze, i ponownie odstawiam na 15 minut, by bułki się napuszyły i podrosły.

Dokładnie mieszam łyżkę jogurtu/śmietany z łyżeczką cukru i smaruję bułeczki z góry.

Na koniec każdą posypuję płatkami migdałów.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut.

Sprawdźcie też przepis na bananowe bułeczki drożdżowe 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry