5
(1)
Bułeczki do sosu
Polecam dziś bardzo łatwe i naprawdę smaczne bułki, dobre do maczania w sosie albo gulaszu (np. z warzyw lub z wołowiny), ale też pyszne na śniadanie. Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze momencik – na sobotni lub niedzielny poranek – idealne!
Składniki:
- 3 szklanki maki pszennej
- 20 g. świeżych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru (u mnie ciemny)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki pestek słonecznika, dyni itd.
Przygotowanie:
Przesiewam mąkę do miski, robię w niej dołek, wkruszam drożdże, lekko posypuję cukrem, zalewam częścią mleka i pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut – do wyrośnięcia drożdży.
Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto, pozwalam mu w ciepłym miejscu podwoić objętość.
Z wyrośniętego ciasta formuję dość gruby wałek, dzielę go nożem na 8 części – jak na zdjęciu.
Piekę bułki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 8-10 minut.
Przepis rodzinny