Bułeczki do sosu

Bułeczki do sosu
5
(1)

Bułeczki do sosu

Polecam dziś bardzo łatwe i naprawdę smaczne bułki, dobre do maczania w sosie albo gulaszu (np. z warzyw lub z wołowiny), ale też pyszne na śniadanie. Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze momencik – na sobotni lub niedzielny poranek – idealne!

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru (u mnie ciemny)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika, dyni itd.

Przygotowanie:

Przesiewam mąkę do miski, robię w niej dołek, wkruszam drożdże, lekko posypuję cukrem, zalewam częścią mleka i pozostawiam pod przykryciem na ok. 10 minut – do wyrośnięcia drożdży.

Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto, pozwalam mu w ciepłym miejscu podwoić objętość.

Z wyrośniętego ciasta formuję dość gruby wałek, dzielę go nożem na 8 części – jak na zdjęciu.

Piekę bułki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 8-10 minut.

Przepis rodzinny

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.