Budyniowy torcik czekoladowy

Budyniowy torcik czekoladowy
4.5
(4)

Budyniowy torcik czekoladowy

Budyniowy torcik czekoladowy to wyśmienite, deserowe ciasto z gorzką i białą czekoladą. Ciemna, dola wyrazista czekoladowa warstwa jest przygotowana na bazie domowego, pysznego budyniu, a puszysta, biała warstwa górna to ubita słodka śmietanka z dodatkiem mascarpone i białej czekolady.

Składniki (tortownica 18 cm):

Spód:

  • 150 g kakaowych herbatników
  • 70 g rozpuszczonego masła

Budyń czekoladowy:

  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 70 g mąki pszennej

Do budyniu:

  • 170 g miękkiego masła

Krem z białą czekoladą:

  • 200 g śmietanki 36%, mocno schłodzonej
  • 15 g cukru waniliowego
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • starta gorzka czekolada do posypania

Przygotowanie:

Tortownicę wykładam (dno i boki) folią spożywczą.

Spód:

Herbatniki blenduję na piasek, dodaję rozpuszczone masło, dokładnie mieszam.

Masę wykładam na dno tortownicy, wygładzam łyżką, dokładnie ugniatam.

Tortownicę wstawiam do lodówki.

Budyń czekoladowy:

300 ml mleka wlewam do garnka i zaczynam lekko podgrzewać, Do ciepłego mleka dodaję posiekaną czekoladę i mieszam, aż ta się całkowicie rozpuści.

Pozostałe 100 ml mleka roztrzepuję rózgą z żółtkami, cukrem waniliowym i zwykłym, oraz mąką.

Zawiesinę wlewam do czekoladowego mleka, i podgrzewam mieszając, aż budyń zrobi się zupełnie gęsty. Uwaga, nie można go przypalić.

Ugotowany budyń studzę – przykrywam go folią aluminiową tak, by przylegała ona do jego powierzchni.

Zimny budyń miksuję najpierw na małych obrotach, a potem zwiększam je i miksując dalej stopniowo dodaję miękkie masło.

Gotowa masa powinna być jednolita i gładka.

Masę czekoladową wykładam na spód z herbatników, wyrównuję, wstawiam do lodówki.

Krem z białą czekoladą:

Posiekaną czekoladę rozpuszczam nad parą lub w mikrofalówce, odstawiam do przestudzenia. Powinna być chłodna, ale musi pozostać płynna.

Do misy miksera wlewam śmietankę, dodaję cukier waniliowy i zaczynam miksować na najwyższych obrotach.

Gdy zacznie gęstnieć, zmniejszam obroty miksera do średnich, i dodaję po łyżce mascarpone.

Gdy krem jest gładki i gęsty, dodaję po łyżce białą czekoladę, miksuję aż wszystko się połączy.

Tak przygotowany krem wykładam do tortownicy na krem czekoladowy.

Wykończenie:

Całość posypuję czekoladą startą na grubej tarce.

 

Torcik odstawiam na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Kroję go nożem zanurzanym każdorazowo w gorącej wodzie.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry