Brzoskwiniowy sernik gotowany

Brzoskwiniowy sernik gotowany
5
(3)

Brzoskwiniowy sernik gotowany

Pyszny, delikatny, deserowy sernik gotowany, z herbatnikami i polewą z białej czekolady.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 180 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g syropu z brzoskwiń (z puszki z brzoskwiniami)
  • 350 g brzoskwiń z puszki
  • 7 jajek
  • 120 g skrobi kukurydzianej
  • skórka starta z 1 cytryny

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 80 g śmietanki 30 lub 36%
  • ewentualnie 1 łyżka pełnotłustego mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 3-4 brzoskwinie z puszki
  • waniliowe herbatniki typu petitki
  • suszone morele do ozdoby

Przygotowanie:

Masa serowa:

W dużym garnku rozpuszczam masło z cukrem.

Nie zdejmując garnka z kuchenki (średnia moc) dodaję po łyżce ser, i ciągle mieszam.

Masa powinna być gładka.

W misce blenduję pokrojone drobno brzoskwinie, syrop, jajka i skrobię kukurydzianą.

Wszystko wlewam do gorącej masy serowej i energicznie mieszając gotuję 7-10 minut, do wyraźnego zgęstnienia masy.

Pozostałe brzoskwinie kroję w drobną kostkę i dodaję razem ze skórką z cytryny do masy serowej, dokładnie mieszam.

Złożenie:

Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je z w razie potrzeby.

Na herbatniki wykładam 1/3 gorącej masy serowej, wyrównuję.

Wykładam kolejną warstwę herbatników i drugą cześć masy serowej.

Ponownie układam herbatniki, na nie resztę masy serowej.

Powierzchnię przykrywam herbatnikami.

Ciasto odstawiam na godzinę do przestudzenia.

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, do uzyskania gładkiej polewy.

Po rozpuszczeniu można dodać łyżkę mleka w proszku, dzięki temu polewa będzie bardziej kryjąca.

Rozprowadzam ją na powierzchni ciasta.

Całość posypuję cienko pokrojonymi suszonymi morelami.

Sernik przed krojeniem powinien spędzić co najmniej 5-6 godzin w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry