Brzoskwinie w kruchym cieście

Brzoskwinie w kruchym cieście
0
(0)

Brzoskwinie w kruchym cieście

Pyszny deser – połączenie kruchego ciasta z soczystą brzoskwinią i cynamonem. Takie brzoskwinie w kruchym cieście przygotowuję w pracy, a że bardzo mi smakują, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Spontanicznie nazwałyśmy je z koleżanką – Fudżi, bo skojarzyły nam się z charakterystycznym, białym wierzchołkiem 😉

Składniki na 6-8 sztuk (w zależności od wielkości brzoskwiń)

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g. cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g. zimnego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3-4 dojrzałe brzoskwinie
  • po 1 krówce na połówkę brzoskwini
  • cynamon
  • bułka tarta

Lukier:

  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • starta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto:

Masło siekam z mąką, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odkładam je na pół godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wykrajam kółka o średnicy większej o ok. 3 cm od brzoskwiń.

Owoce przekrajam na pół, odrzucam pestki. We wgłębienie każdej połówki brzoskwini wciskam posiekaną krówkę, i całą przeciętą stronę oprószam cynamonem. Tak przygotowane owoce układam na wyciętych z ciasta kółkach (na połowie z nich; wcześniej na środku leciutko podsypuję je bułką tartą) i oprószam z góry cynamonem.

Pozostałą część wyciętych kółek rozwałkowuję, by były większe – nakładam je na brzoskwinie i sklejam brzegi z kółkami z dołu.

Wszystko nakłuwam z góry wykałaczką (mocno, by nie tylko ciasto, ale również owoce były ponakłuwane).

Brzoskwinie w cieście układam na wyłożonej papierem blasze i piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).

Upieczone powinny być złote z góry, a przez nakłucia powinien lekko wypłynąć sok z owoców.

Lukier:

Sok z cytryny dokładnie mieszam z cukrem pudrem – w takiej ilości, by powstał gęsty lukier. Dodaję skórkę z cytryny, mieszam. Lukrem smakuję upieczony deser.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry