Brzoskwinie w kruchym cieście
Pyszny deser – połączenie kruchego ciasta z soczystą brzoskwinią i cynamonem.
Takie brzoskwinie w kruchym cieście przygotowuję w pracy, a że bardzo mi smakują, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem.
Spontanicznie nazwałyśmy je z koleżanką – Fudżi, bo skojarzyły nam się z charakterystycznym, białym wierzchołkiem ?
Składniki na 6-8 sztuk (w zależności od wielkości brzoskwiń)
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 g. cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g. zimnego masła
- 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 3-4 dojrzałe brzoskwinie
- po 1 krówce na połówkę brzoskwini
- cynamon
- bułka tarta
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
- starta skórka z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło siekam z mąką, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odkładam je na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wykrajam kółka o średnicy większej o ok. 3 cm od brzoskwiń.
Owoce przekrajam na pół, odrzucam pestki. We wgłębienie każdej połówki brzoskwini wciskam posiekaną krówkę, i całą przeciętą stronę oprószam cynamonem.
Tak przygotowane owoce układam na wyciętych z ciasta kółkach (na połowie z nich – wcześniej na środku leciutko podsypuję je bułką tartą) i oprószam z góry cynamonem.
Pozostałą część wyciętych kółek rozwałkowuję, by były większe – nakładam je na brzoskwinie i sklejam brzegi z kółkami z dołu.
Wszystko nakłuwam z góry wykałaczką (mocno, by nie tylko ciasto, ale również owoce były ponakłuwane).
Brzoskwinie w cieście układam na wyłożonej papierem blasze i piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
Upieczone powinny być złote z góry, a przez nakłucia powinien lekko wypłynąć sok z owoców.
Lukier:
Sok z cytryny dokładnie mieszam z cukrem pudrem – w takiej ilości, by powstał gęsty lukier. Dodaję skórkę z cytryny, mieszam. Lukrem smakuję upieczony deser.
Jeśli spodobał Ci się mój przepis na brzoskwinie w kruchym cieście to sprawdź także wersję z jabłkami