Brownie
Czekoladowe, bardzo intensywne w smaku – po prostu czekoladowy klasyk. Ciasto niezwykle łatwe i szybkie, do przygotowania (z pieczeniem), w ok. 40 minut.
Składniki (forma 25 x 35 cm):
- 6 jajek średniej wielkości (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 gorzkie czekolady (po 100 g.)
- 1,5 kostki masła (300 g.)
- 200 ml. słodkiej śmietanki (30 lub 36%, schłodzona)
- 200 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- świeże owoce do przybrania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuszczam w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą (dno garnka nie może dotykać powierzchni wrzątku), po czym odstawiam do przestudzenia.
Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i cukrem tak długo, aż powstanie bardzo puszysta i jasna masa.
Miksując nadal wlewam do niej przestudzoną czekoladę z masłem, a gdy się połączą, także śmietankę.
Na końcu, na wolnych obrotach miksera, wsypuję mąkę i miksuję aż powstanie gładkie ciasto.
Przelewam je do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na 25 -27 minut.
Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem i ozdabiam świeżymi owocami.
![]() |
![]() |