Brownie

Brownie
0
(0)

Brownie

Czekoladowe, bardzo intensywne w smaku – po prostu czekoladowy klasyk. Ciasto niezwykle łatwe i szybkie, do przygotowania (z pieczeniem), w ok. 40 minut.

Składniki (forma 25 x 35 cm):

  • 6 jajek średniej wielkości (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 gorzkie czekolady (po 100 g.)
  • 1,5 kostki masła (300 g.)
  • 200 ml. słodkiej śmietanki (30 lub 36%, schłodzona)
  • 200 g. mąki pszennej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • świeże owoce do przybrania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuszczam w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą (dno garnka nie może dotykać powierzchni wrzątku), po czym odstawiam do przestudzenia.

Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i cukrem tak długo, aż powstanie bardzo puszysta i jasna masa.

Miksując nadal wlewam do niej przestudzoną czekoladę z masłem, a gdy się połączą, także śmietankę.

Na końcu, na wolnych obrotach miksera, wsypuję mąkę i miksuję aż powstanie gładkie ciasto.

Przelewam je do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na 25 -27 minut.

Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem i ozdabiam świeżymi owocami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.