Brownie z orzechami
Pyszny czekoladowo-orzechowy smak. Najlepsze jeszcze trochę ciepłe 🙂
Brownie z orzechami – przepis:
Składniki (okrągła forma o średnicy 22 cm):
- 120 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 60 g gładkiego masła orzechowego
- 80 g orzechów włoskich, zmielonych
- 130 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- garść czekolady do posypania
- połówki orzechów włoskich do rozłożenia na cieście
Przygotowanie:
Orzechy włoskie rozcieram w moździerzu lub drobno siekam, można też je zgnieść wałkiem do ciasta. Powinny zostać malutkie kawałki.
Masło rozpuszczam na niewielkim ogniu razem z czekoladą, odstawiam do lekkiego przestudzenia.
W dużej misce rózgą mieszam cukier trzcinowy, ekstrakt z wanilii i jajka (do połączenia, bez ubijania), a potem łączę je z rozpuszczoną z masłem czekoladą, do uzyskania gładkiej masy.
Do czekoladowej masy dodaję mąkę, mieszam dokładnie.
Na końcu wsypuję orzechy i jeszcze raz mieszam.
Masę wykładam do formy (dno wykładam papierem, boki smaruję masłem), wyrównuję.
Na powierzchni rozkładam połówki orzechów i posypuję ciasto czekoladą.
Piekę przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Zobacz też przepis na tradycyjne brownie