Brownie z orzechami

Brownie z orzechami - kawałek
0
(0)

Brownie z orzechami

Pyszny czekoladowo-orzechowy smak. Najlepsze jeszcze trochę ciepłe 🙂

Brownie z orzechami – przepis:

Składniki (okrągła forma o średnicy 22 cm):

  • 120 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 60 g gładkiego masła orzechowego
  • 80 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 130 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • garść czekolady do posypania
  • połówki orzechów włoskich do rozłożenia na cieście

Przygotowanie:

Orzechy włoskie rozcieram w moździerzu lub drobno siekam, można też je zgnieść wałkiem do ciasta. Powinny zostać malutkie kawałki.

Masło rozpuszczam na niewielkim ogniu razem z czekoladą, odstawiam do lekkiego przestudzenia.

W dużej misce rózgą mieszam cukier trzcinowy, ekstrakt z wanilii i jajka (do połączenia, bez ubijania), a potem łączę je z rozpuszczoną z masłem czekoladą, do uzyskania gładkiej masy.

Do czekoladowej masy dodaję mąkę, mieszam dokładnie.

Na końcu wsypuję orzechy i jeszcze raz mieszam.

Masę wykładam do formy (dno wykładam papierem, boki smaruję masłem), wyrównuję.

Na powierzchni rozkładam połówki orzechów i posypuję ciasto czekoladą.

Piekę przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Zobacz też przepis na tradycyjne brownie

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.