Blok mleczno-czekoladowy
Moje ciasto to rodzaj domowego bloku, jednak w bardziej deserowej formie – pięknie wygląda pokrojone na plastry.
Składniki:
- 140 g masła
- 280 g mleka 3,2 lub 2,5 %
- 20 g cukru waniliowego
- 80 g cukru
- 350 g pełnotłustego mleka w proszku
- 15 g kakao
Dodatkowo:
- kakaowe herbatniki typu petitki
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietanki 30 lub 36%
Przygotowanie:
W rondelku umieszczam masło i mleko razem z cukrem i cukrem waniliowym, podgrzewam do rozpuszczenia cukrów.
Zdejmuję rondelek z ognia.
Dodaję kakao, mieszam rózgą kuchenną do jego rozpuszczenia, po czym mieszając stopniowo wsypuję mleko w proszku.
Po wsypaniu całego mleka mieszam jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej masy.
Złożenie:
Pojemnik wykładam folią spożywczą.
Na jego dnie układam warstwę herbatników, docinając je w razie potrzeby.
Wykładam 1/4 masy, wyrównuję ją i przykrywam drugą warstwą herbatników.
W moim cieście jest pięć warstw herbatników i 4 warstwy masy.
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, a gdy polewa jest gładka wylewam ją na ciasto.
Ja do polewy dodałam okruszki herbatników pozostałych po docinaniu.
Ciasto wstawiam na noc do lodówki.
2 odpowiedzi
Jaki jest rozmiar formy?
Robiłam ten blok w plastikowym pojemniku o wymiarach 18 x 12 x 6 cm.