Blok mleczno-czekoladowy

Blok mleczno-czekoladowy
4.6
(9)

Blok mleczno-czekoladowy

Moje ciasto to rodzaj domowego bloku, jednak w bardziej deserowej formie – pięknie wygląda pokrojone na plastry.

Składniki:

  • 140 g masła
  • 280 g mleka 3,2 lub 2,5 %
  • 20 g cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 350 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 15 g kakao

Dodatkowo:

  • kakaowe herbatniki typu petitki

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietanki 30 lub 36%

Przygotowanie:

W rondelku umieszczam masło i mleko razem z cukrem i cukrem waniliowym, podgrzewam do rozpuszczenia cukrów.

Zdejmuję rondelek z ognia.

Dodaję kakao, mieszam rózgą kuchenną do jego rozpuszczenia, po czym mieszając stopniowo wsypuję mleko w proszku.

Po wsypaniu całego mleka mieszam jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej masy.

Złożenie:

Pojemnik wykładam folią spożywczą.

Na jego dnie układam warstwę herbatników, docinając je w razie potrzeby.

Wykładam 1/4 masy, wyrównuję ją i przykrywam drugą warstwą herbatników.

W moim cieście jest pięć warstw herbatników i 4 warstwy masy.

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką, a gdy polewa jest gładka wylewam ją na ciasto.

Ja do polewy dodałam okruszki herbatników pozostałych po docinaniu.

Ciasto wstawiam na noc do lodówki.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 9

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.