Blok czekoladowy z żurawiną

Blok czekoladowy z żurawiną
0
(0)

Blok czekoladowy z żurawiną

Blok czekoladowy z żurawiną to smak z dziecięcych lat, więc wracam do niego z sentymentem ?.

Składniki:

  • 300 g. masła
  • 250 g. cukru (1 szklanka)
  • 50 g. śmietanki 30% (ok. 1/3 szklanki)
  • 200 g. gładkiego mleka w proszku
  • 130 g. suszonej żurawiny
  • 30 g. kakao (2 pełne łyżki)
  • 250 g. herbatników typu petitki
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wlewam odrobinę wody, wkładam posiekane masło, dodaję cukier i ziarenka wanilii.

Podgrzewam aż masło się rozpuści, dodaję kakao i śmietankę.

Podgrzewam masę jeszcze kilka minut – powinna być gładka i jednolita (jeśli się rozwarstwia, i oddziela się tłuszcz, dolewam jeszcze odrobinkę wody).

Zdejmuję garnek z ognia i do gorącej masy dodaję mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek.

Jeśli po dodaniu mleka zauważycie, że tłuszcz się lekko oddziela od masy, nie martwicie się, i na to jest łatwy sposób: postawcie garnek z powrotem na ogniu, dolejcie troszkę mleka i energicznie mieszajcie. Masa zrobi się gładka i jednolita.

Potem dodaję pokruszone herbatniki i żurawinę i jeszcze raz mieszam.

Ciepłą masę przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą, wygładzam powierzchnię.

Pozostawiam do przestudzenia, a potem wstawiam do lodówki, by blok stwardniał.

Sprawdź też inną wersję smakową podobnego bloku tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.