Blok czekoladowy z żurawiną
Blok czekoladowy z żurawiną to smak z dziecięcych lat, więc wracam do niego z sentymentem ?.
Składniki:
- 300 g. masła
- 250 g. cukru (1 szklanka)
- 50 g. śmietanki 30% (ok. 1/3 szklanki)
- 200 g. gładkiego mleka w proszku
- 130 g. suszonej żurawiny
- 30 g. kakao (2 pełne łyżki)
- 250 g. herbatników typu petitki
- ziarenka z 1 laski wanilii
- odrobina wody
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam odrobinę wody, wkładam posiekane masło, dodaję cukier i ziarenka wanilii.
Podgrzewam aż masło się rozpuści, dodaję kakao i śmietankę.
Podgrzewam masę jeszcze kilka minut – powinna być gładka i jednolita (jeśli się rozwarstwia, i oddziela się tłuszcz, dolewam jeszcze odrobinkę wody).
Zdejmuję garnek z ognia i do gorącej masy dodaję mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek.
Jeśli po dodaniu mleka zauważycie, że tłuszcz się lekko oddziela od masy, nie martwicie się, i na to jest łatwy sposób: postawcie garnek z powrotem na ogniu, dolejcie troszkę mleka i energicznie mieszajcie. Masa zrobi się gładka i jednolita.
Potem dodaję pokruszone herbatniki i żurawinę i jeszcze raz mieszam.
Ciepłą masę przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą, wygładzam powierzchnię.
Pozostawiam do przestudzenia, a potem wstawiam do lodówki, by blok stwardniał.
Sprawdź też inną wersję smakową podobnego bloku tutaj 🙂