Blok czekoladowy z marcepanem

Blok czekoladowy z marcepanem
0
(0)

Blok czekoladowy z marcepanem

Domowe łakocie, czyli blok czekoladowy z marcepanem. Proste, a efektowne 🙂

Składniki:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka skondensowanego (do kawy)
  • herbatniki – 2-3 małe paczki
  • 100 g. masy marcepanowej

Przygotowanie:

W rondelku z grubym dnem rozpuszczam margarynę z wodą, dodaję cukier i kakao, podgrzewam na małym ogniu do zagotowania, po czym zestawiam rondelek z ognia.

Dodaję mleko skondensowane i stopniowo wsypuję mleko w proszku, intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Ma powstać gęsta masa.

Dorzucam herbatniki połamane na kawałki, wykładam masę na folię spożywczą lub papier do pieczenia – na kształt podłużnego prostokąta.

Na środku układam wałeczek z masy marcepanowej, zwijam za pomocą folii w rulon, schładzam kilka godzin w lodówce.

Kroję na kilkucentymetrowe kawałki.

Przepis autorski

Sprawdź też mój przepis na tradycyjny blok czekoladowy

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.