0
(0)
Blok czekoladowy z marcepanem
Domowe łakocie, czyli blok czekoladowy z marcepanem. Proste, a efektowne 🙂
Składniki:
- 3/4 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka skondensowanego (do kawy)
- herbatniki – 2-3 małe paczki
- 100 g. masy marcepanowej
Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam margarynę z wodą, dodaję cukier i kakao, podgrzewam na małym ogniu do zagotowania, po czym zestawiam rondelek z ognia.
Dodaję mleko skondensowane i stopniowo wsypuję mleko w proszku, intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Ma powstać gęsta masa.
Dorzucam herbatniki połamane na kawałki, wykładam masę na folię spożywczą lub papier do pieczenia – na kształt podłużnego prostokąta.
Na środku układam wałeczek z masy marcepanowej, zwijam za pomocą folii w rulon, schładzam kilka godzin w lodówce.
Kroję na kilkucentymetrowe kawałki.
Przepis autorski
Sprawdź też mój przepis na tradycyjny blok czekoladowy