Biszkoptowe wafelki
Te ciasteczka przypominają cieniutkie wafelki i wspaniale chrupią. Cudownie pasują do kawy, robi się je bardzo szybko. Moje są waniliowe, z cynamonową nutką, ale można im dodać smaku imbirem, kardamonem czy właśnie odrobiną kawy. Polecam je Wam serdecznie, są łatwe, pyszne, naprawdę świetne.
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 1 duże jajko
- 0,3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- troszkę mniej niż 0,5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
- cukier puder i cynamon do posypania
Przygotowanie:
Jajko ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję proszek do pieczenia i mąkę – ucieram do połączenia się składników.
Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego.
Wykładam blachę papierem do pieczenia i odrysowuję kółka używając szklanki.
Wyciskam ciasto cieniutką strużką na kółka, nie muszą być dokładnie wypełnione 🙂
Blachę wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
Jeszcze gorące ciastka – na blasze- oprószam mieszanką cukru pudru i cynamonu, pozwalam im wystygnąć i delikatnie podważając łopatką zdejmuję z papieru.
Przepis autorski