Biszkoptowe wafelki

Biszkoptowe wafelki
0
(0)

Biszkoptowe wafelki

Te ciasteczka przypominają cieniutkie wafelki i wspaniale chrupią. Cudownie pasują do kawy, robi się je bardzo szybko. Moje są waniliowe, z cynamonową nutką, ale można im dodać smaku imbirem, kardamonem czy właśnie odrobiną kawy. Polecam je Wam serdecznie, są łatwe, pyszne, naprawdę świetne.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 1 duże jajko
  • 0,3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • troszkę mniej niż 0,5 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • cukier puder i cynamon do posypania

Przygotowanie:

Jajko ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję proszek do pieczenia i mąkę – ucieram do połączenia się składników.

Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego.

Wykładam blachę papierem do pieczenia i odrysowuję kółka używając szklanki.

Wyciskam ciasto cieniutką strużką na kółka, nie muszą być dokładnie wypełnione 🙂

Blachę wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.

Jeszcze gorące ciastka – na blasze- oprószam mieszanką cukru pudru i cynamonu, pozwalam im wystygnąć i delikatnie podważając łopatką zdejmuję z papieru.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.