Biszkoptowa rolada z waniliowym mascarpone
To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, delikatne ciasto, z kremem z serka mascarpone. Proste składniki a pełnia smaku 😉 Pychota !
Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub olejek waniliowy)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 250 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. Blachę (u mnie wymiary 41 x 26 cm) wykładam papierem do pieczenia.
Ucieram żółtka z cukrem pudrem i pastą waniliową na puszystą masę.
W oddzielnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodaję pianę do masy z żółtek i mieszam delikatnie drewnianą łyżką, po czym dodaję przesiane mąki.
Wszystko razem dokładnie mieszam.
Przekładam ciasto na blachę i łopatką rozprowadzam jak najrówniej na całej powierzchni.
Piekę 10-12 minut.
Ciasto po upieczeniu od razu wyjmuję z blachy (odwracam blaszkę i wyrzucam ciasto na ściereczkę), zdejmuję ostrożnie papier i zwijam ciasto – razem ze ściereczką- w roladę.
Pozostawiam do ostygnięcia.
Mieszam składniki kremu na jednolitą masę.
Po ostygnięciu ciasta ostrożnie rozwijam roladę, smaruję ją równą warstwą kremu, zwijam ponownie.
Oprószam cukrem pudrem.