Biszkoptowa rolada z waniliowym mascarpone

Biszkoptowa rolada z waniliowym mascarpone
0
(0)

Biszkoptowa rolada z waniliowym mascarpone

To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, delikatne ciasto, z kremem z serka mascarpone. Proste składniki a pełnia smaku 😉 Pychota !

Składniki:

Ciasto:

  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej ( lub olejek waniliowy)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. Blachę (u mnie wymiary 41 x 26 cm) wykładam papierem do pieczenia.

Ucieram żółtka z cukrem pudrem i pastą waniliową na puszystą masę.

W oddzielnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodaję pianę do masy z żółtek i mieszam delikatnie drewnianą łyżką, po czym dodaję przesiane mąki.

Wszystko razem dokładnie mieszam.

Przekładam ciasto na blachę i łopatką rozprowadzam jak najrówniej na całej powierzchni.

Piekę 10-12 minut.

Ciasto po upieczeniu od razu wyjmuję z blachy (odwracam blaszkę i wyrzucam ciasto na ściereczkę), zdejmuję ostrożnie papier i zwijam ciasto – razem ze ściereczką- w roladę.

Pozostawiam do ostygnięcia.

Mieszam składniki kremu na jednolitą masę.

Po ostygnięciu ciasta ostrożnie rozwijam roladę, smaruję ją równą warstwą kremu, zwijam ponownie.

Oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry