Biszkoptowa rolada makowa

Biszkoptowa rolada makowa
5
(4)

Biszkoptowa rolada makowa

To najprostszy i najszybszy sposób na roladę makową, jaki znam. Biszkoptowe ciasto, w środku pyszna masa makowa, pyszny cytrynowy lukier.

Polecam serdecznie – jest przepyszna i stosunkowo łatwa do zrobienia! Polecam ją zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe, świąteczne okazje 🙂

Składniki (rolada ok. 36 na 8 cm)

Biszkopt:

  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 20 g cukru waniliowego
  • 40 g cukru pudru
  • 130 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • masa makowa z puszki (800-900 g)
  • 1 duże jajko
  • ewentualnie dodatkowe bakalie: rodzynki, posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałowe

Przygotowanie:

Masę makową wykładam do miski, łączę dokładnie z dużym jajkiem, ewentualnie doprawiam i dodaję bakalie.

Biszkopt:

Białka ze szczyptą soli wlewam do misy miksera i zaczynam ubijać.

Gdy piana zacznie się robić sztywna, dodaję oba cukry i na maksymalnych obrotach ubijam, aż będzie lśniąca i zupełnie sztywna.

Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, ubijam przez 2-3 minuty, a potem wlewam olej i jeszcze krótko ubijam.

Do ubitych jajek przesiewam obie mąki, dodaję skórkę z cytryny i delikatnie wszystko mieszam łopatką lub dłonią.

Ciasto wykładam na wyłożoną papierem (nie trzeba natłuszczać) blachę (wielkość standardowa, z wyposażenia piekarnika), wyrównuję na całej powierzchni.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 20-22 minuty (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu)

Upieczony, gorący biszkopt odwracam na podłożony papier, a ten na którym się piekł, zdejmuję. Całość opróśzam cukrem pudrem, to zapobiegnie przyklejaniu się papieru, w który będziemy zawijać roladę. Na całej powierzchni jeszcze ciepłego biszkoptu rozkładam równomiernie masę makową (zostawiam 2 cm wolnego bez maku wzdłuż jednego dłuższego boku).

Zwijam roladę, pomagając sobie papierem – zwinięta ma w nim pozostać.

Roladę w papierze przekładam z powrotem na blachę – miejsce łączenia powinno znaleźć się pod spodem, i wstawiam do piekarnika (również temperatura 170 stopni C) na 10-15 minut.

Po tym czasie wyjmuję ją z piekarnika i zostawiam do przestudzenia.

Lukier:

Sok z cytryny dokładnie mieszam z cukrem pudrem, smaruję lekko ciepłą roladę.

Od razu ozdabiam ją podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry