Biszkoptowa rolada makowa
To najprostszy i najszybszy sposób na roladę makową, jaki znam. Biszkoptowe ciasto, w środku pyszna masa makowa, pyszny cytrynowy lukier.
Polecam serdecznie – jest przepyszna i stosunkowo łatwa do zrobienia! Polecam ją zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe, świąteczne okazje 🙂
Składniki (rolada ok. 36 na 8 cm)
Biszkopt:
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- szczypta soli
- 20 g cukru waniliowego
- 40 g cukru pudru
- 130 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- skórka starta z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- masa makowa z puszki (800-900 g)
- 1 duże jajko
- ewentualnie dodatkowe bakalie: rodzynki, posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Masę makową wykładam do miski, łączę dokładnie z dużym jajkiem, ewentualnie doprawiam i dodaję bakalie.
Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli wlewam do misy miksera i zaczynam ubijać.
Gdy piana zacznie się robić sztywna, dodaję oba cukry i na maksymalnych obrotach ubijam, aż będzie lśniąca i zupełnie sztywna.
Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, ubijam przez 2-3 minuty, a potem wlewam olej i jeszcze krótko ubijam.
Do ubitych jajek przesiewam obie mąki, dodaję skórkę z cytryny i delikatnie wszystko mieszam łopatką lub dłonią.
Ciasto wykładam na wyłożoną papierem (nie trzeba natłuszczać) blachę (wielkość standardowa, z wyposażenia piekarnika), wyrównuję na całej powierzchni.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 20-22 minuty (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu)
Upieczony, gorący biszkopt odwracam na podłożony papier, a ten na którym się piekł, zdejmuję. Całość opróśzam cukrem pudrem, to zapobiegnie przyklejaniu się papieru, w który będziemy zawijać roladę. Na całej powierzchni jeszcze ciepłego biszkoptu rozkładam równomiernie masę makową (zostawiam 2 cm wolnego bez maku wzdłuż jednego dłuższego boku).
Zwijam roladę, pomagając sobie papierem – zwinięta ma w nim pozostać.
Roladę w papierze przekładam z powrotem na blachę – miejsce łączenia powinno znaleźć się pod spodem, i wstawiam do piekarnika (również temperatura 170 stopni C) na 10-15 minut.
Po tym czasie wyjmuję ją z piekarnika i zostawiam do przestudzenia.
Lukier:
Sok z cytryny dokładnie mieszam z cukrem pudrem, smaruję lekko ciepłą roladę.
Od razu ozdabiam ją podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.