Biszkoptowa kostka piernikowa

Biszkoptowa kostka piernikowa 1
5
(1)

Biszkoptowa kostka piernikowa

Kostka piernikowa to pyszny deser, który nierozłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem.

Moja dzisiejsza propozycja to delikatne, biszkoptowe ciasto przełożone powidłami śliwkowymi, z nutką pomarańczy, oblane czekoladą.

Takie ciasto długo zachowuje świeżość, jest pyszne i wilgotne.

Bardzo polecam do wypróbowania!

Składniki:

Biszkopt (blacha 25-35 cm):

  • 8 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 80 g miodu
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 30 g cynamonu
  • 20 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody

Do przełożenia:

  • ok. 300 g powideł śliwkowych
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ok. 100 g słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  • 30-40 g słodkiej śmietanki
  • wiórki czekoladowe
  • laski cynamonu
  • suszone plastry pomarańczy

Przygotowanie:

Biszkopt:

Masło rozpuszczam z miodem i odstawiam do przestudzenia.

Mieszam wszystkie suche składniki.

Jajka ubijam z cukrem pudrem, aż będą bardzo puszyste i jasne.

Wtedy zmniejszam obroty miksera, i powoli wlewam przestudzone masło z miodem.

Następnie wsypuję suche składniki przesiane przez sitko, i delikatnie mieszam.

Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).

Upieczony biszkopt wyjmuję z blachy i zostawiam do przestygnięcia, a następnie przekrajam go na 3 blaty.

Składanie:

W blaszce układam pierwszy blat, po czym smaruję go 1/3 powideł.

Powidła posypuję lekko startą skórką.

Układam drugi blat i powtarzam czynności.

Przykrywam wszystko trzecim blatem.

Polewa:

Rozpuszczam obie czekolady ze śmietanką. Jeśli polewa nie jest całkowicie gładka, dolewam jeszcze trochę śmietanki i mieszam.

Złożone ciasto kroję na dowolne porcje, najlepiej na niewielkie, kwadratowe lub prostokątne.

Każdą porcję za pomocą łopatki lub szerokiego noża smaruję najpierw z boków, a potem z góry rozpuszczoną polewą.

Kostki odkładam do zastygnięcia czekolady.

Rozpuszczam białą czekoladę ze śmietanką, i ozdabiam nią każdą porcję z góry,

Następnie ozdabiam kostki piernikowe suszonymi plastrami pomarańczy, laskami cynamonu itd.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry