Biszkopt z malinami

Biszkopt z malinami
0
(0)

Biszkopt z malinami (baza do ciast)

Zrobię dziś z tym pysznym, delikatnym i puszystym biszkoptem torcik z kremem budyniowym, i ze świeżymi malinami, które są też w biszkopcie.

Polecam taki owocowy biszkopt z malinami jako bazę do lekkich ciast – wystarczy bita śmietana, świeże, miękkie owoce sezonowe, i wspaniały deser będzie gotowy!

Składniki (tortownica 20 cm, biszkopt po upieczeniu jest wysoki na ok. 4,5 cm):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 25 g cukru waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g świeżych malin

Dodatkowo:

  • papier do wyłożenia dna tortownicy

Przygotowanie:

Białka umieszczam w misie miksera, dodaję małą szczyptę soli i zaczynam miksować na najwyższych obrotach.

Gdy piana jest prawie sztywna, nie przerywając miksowania zaczynam dodawać po łyżce cukru (wcześniej mieszam waniliowy i cukier puder).

Gdy cały cukier jest zużyty, miksując dalej dodaję po żółtku, a potem cienką strużką wlewam olej.

To koniec miksowania – resztę mieszam łopatką.

Do oddzielnego naczynia przesiewam obie mąki, po czym przesypuję mieszankę do masy jajecznej, i bardzo delikatnie mieszam łopatką silikonową.

Na końcu wsypuję maliny i jeszcze raz delikatnie mieszam.

Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boków tortownicy nie natłuszczam).

Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Przez pierwszych 20 minut w żadnym wypadku nie otwieram piekarnika!

Sprawdzam patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony po 30 minutach; ewentualnie dopiekam jeszcze 3-5 minut.

Biszkopt wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do całkowitego przestudzenia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.