Biszkopt z malinami (baza do ciast)
Zrobię dziś z tym pysznym, delikatnym i puszystym biszkoptem torcik z kremem budyniowym, i ze świeżymi malinami, które są też w biszkopcie.
Polecam taki owocowy biszkopt z malinami jako bazę do lekkich ciast – wystarczy bita śmietana, świeże, miękkie owoce sezonowe, i wspaniały deser będzie gotowy!
Składniki (tortownica 20 cm, biszkopt po upieczeniu jest wysoki na ok. 4,5 cm):
- 4 białka
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 25 g cukru waniliowego
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 150 g świeżych malin
Dodatkowo:
- papier do wyłożenia dna tortownicy
Przygotowanie:
Białka umieszczam w misie miksera, dodaję małą szczyptę soli i zaczynam miksować na najwyższych obrotach.
Gdy piana jest prawie sztywna, nie przerywając miksowania zaczynam dodawać po łyżce cukru (wcześniej mieszam waniliowy i cukier puder).
Gdy cały cukier jest zużyty, miksując dalej dodaję po żółtku, a potem cienką strużką wlewam olej.
To koniec miksowania – resztę mieszam łopatką.
Do oddzielnego naczynia przesiewam obie mąki, po czym przesypuję mieszankę do masy jajecznej, i bardzo delikatnie mieszam łopatką silikonową.
Na końcu wsypuję maliny i jeszcze raz delikatnie mieszam.
Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boków tortownicy nie natłuszczam).
Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Przez pierwszych 20 minut w żadnym wypadku nie otwieram piekarnika!
Sprawdzam patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony po 30 minutach; ewentualnie dopiekam jeszcze 3-5 minut.
Biszkopt wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do całkowitego przestudzenia.