Biszkopt z kremem waniliowym i orzechami
Delikatne w smaku, aksamitne i pełne waniliowego kremu, zwieńczone warstwą chrupiących orzechów w czekoladzie. Po prostu pyszne ciasto 😉
Składniki na blaszkę 20×30 cm:
Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta drobnej soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem waniliowy:
- 2,5 szklanki mleka
- 1,5 torebki suchego budyniu waniliowego
- cukier puder do smaku
- 50 g. miękkiego masła
- 2 łyżki sera twarogowego z wiaderka
Warstwa orzechowa:
- 2 szklanki lekko posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego (słodzone lub nie)
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- masa orzechowa kajmakowa do przełożenia
- masło do posmarowania formy
- mąką do oprószenia formy
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i oboma cukrami na bardzo puszystą masę, po czym ubijając dalej dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto jest już gładkie i jednolite, przelewam je na blachę (spód wykładam papierem, całość natłuszczam i oprószam mąką).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 30 minut.
Upieczony biszkopt przekładam na kratkę i studzę.
Zimny przekrajam na pół.
Krem waniliowy:
Przygotowuję budyń (wg przepisu na opakowaniu, ale z 2,5 szklanek mleka), po czym ostawiam go do wystudzenia.
Zimny miksuję z miękkim masłem, twarogiem i cukrem do smaku. Połowę kremy wykładam na 1 blat ciasta, przykrywam drugim. Drugi blat smaruję cienką warstwą masy orzechowej, po czym wykładam resztę kremu.
Warstwa orzechowa:
Lekko posiekane orzechy przekładam do garnka z rozpuszczonym masłem i miodem, mieszając prażę na średnim ogniu przez kilka minut.
Dodaję mleko i dalej (ok. 10 minut) podgrzewam mieszając, aż orzechy będą otoczone warstwą kajmaku.
Tak przygotowaną masę wykładam na ciasto.
Polewa czekoladowa:
W rondelku rozpuszczam wszystkie składniki (na małym ogniu) aż połączą się w jednolitą masę.
Wylewam ją zygzakami na ciasto.
Złożone ciasto schładzam w lodówce przez kilka godzin.