Biszkopt z kremem waniliowym i orzechami

Biszkopt z kremem waniliowym i orzechami
0
(0)

Biszkopt z kremem waniliowym i orzechami

Delikatne w smaku, aksamitne i pełne waniliowego kremu, zwieńczone warstwą chrupiących orzechów w czekoladzie. Po prostu pyszne ciasto 😉

Składniki na blaszkę 20×30 cm:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta drobnej soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem waniliowy:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1,5 torebki suchego budyniu waniliowego
  • cukier puder do smaku
  • 50 g. miękkiego masła
  • 2 łyżki sera twarogowego z wiaderka

Warstwa orzechowa:

  • 2 szklanki lekko posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego (słodzone lub nie)

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • masa orzechowa kajmakowa do przełożenia
  • masło do posmarowania formy
  • mąką do oprószenia formy

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i oboma cukrami na bardzo puszystą masę, po czym ubijając dalej dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gdy ciasto jest już gładkie i jednolite, przelewam je na blachę (spód wykładam papierem, całość natłuszczam i oprószam mąką).

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 30 minut.

Upieczony biszkopt przekładam na kratkę i studzę.

Zimny przekrajam na pół.

Krem waniliowy:

Przygotowuję budyń (wg przepisu na opakowaniu, ale z 2,5 szklanek mleka), po czym ostawiam go do wystudzenia.

Zimny miksuję z miękkim masłem, twarogiem i cukrem do smaku. Połowę kremy wykładam na 1 blat ciasta, przykrywam drugim. Drugi blat smaruję cienką warstwą masy orzechowej, po czym wykładam resztę kremu.

Warstwa orzechowa:

Lekko posiekane orzechy przekładam do garnka z rozpuszczonym masłem i miodem, mieszając prażę na średnim ogniu przez kilka minut.

Dodaję mleko i dalej (ok. 10 minut) podgrzewam mieszając, aż orzechy będą otoczone warstwą kajmaku.

Tak przygotowaną masę wykładam na ciasto.

Polewa czekoladowa:

W rondelku rozpuszczam wszystkie składniki (na małym ogniu) aż połączą się w jednolitą masę.

Wylewam ją zygzakami na ciasto.

Złożone ciasto schładzam w lodówce przez kilka godzin.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.