Biszkopt z jabłkami i cynamonem

Biszkopt z jabłkami i cynamonem
5
(1)

Biszkopt z jabłkami i cynamonem

Biszkopt z jabłkami i cynamonem to puszyste i mięciutkie ciasto, które przygotujesz szybko i łatwo.

Składniki (okrągła forma o średnicy 15 cm, wysokości 8 cm):

  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 90 g cukru pudru
  • 40 g masła, rozpuszczonego
  • 180 g mąki pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania jabłek
  • 1 łyżeczka mąki do posypania jabłek

Dodatkowo:

  • papier do wyłożenia dna formy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Dno foremki wykładam papierem.

Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Ćwiartki kroję na kilka plasterków.

Pokrojone jabłka przekładam do miski, mieszam z mąką i cynamonem.

Białka umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem.

Ubijam na najwyższych obrotach, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.

Wtedy, nie przerywając ubijania, dodaję kolejno żółtka.

Do ubitej masy jajecznej wlewam powoli masło, i miksuję na niewielkich obrotach do połączenia.

Następnie do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą skórkę z cytryny, i wszystko delikatnie mieszam łopatką.

Ciasto wykładam do foremki, wyrównuję.

Na górze wtykam plasterki jabłek.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu)

Uwaga! Moja foremka jest wysoka, więc czas pieczenia jest dłuższy, niż w standardowej, niższej formie.

Jeśli użyjesz niższej, ale szerszej formy, sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone po ok. 30 minutach.

W mojej formie ciasto było upieczone po 40 minutach.

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i zostawiam do przestudzenia, po czym wyjmuję z formy.

Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry