Białe trufle z niespodzianką

Białe trufle z niespodzianką
0
(0)

Białe trufle z niespodzianką

Jestem bardzo zadowolona z tych kulek 🙂
Kiedyś, będąc na obozie w Sokółce zajadałyśmy się codziennie z koleżanką mleczno-waniliowymi groszkami. Trufelki przypominają mi je mocno w smaku, co dla mnie mocno zwiększa ich atrakcyjność. Wiadomo – wspomnienia, sentyment 😉 Tym niemniej naprawdę są pyszne, trochę tak jakby były zrobione z białej czekolady, choć nie są 🙂

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 2,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
  • 2-3 krople olejku waniliowego
  • 20 wędzonych śliwek
  • 20 orzechów laskowych
  • 100 g. płatków migdałowych

Przygotowanie:

Śliwki kroję w paseczki, orzechy sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki.

W dużym rondelku rozpuszczam margarynę, dodaję cukier puder; gdy się połączą dolewam śmietankę i podgrzewam jeszcze chwilę na niewielkim ogniu nie gotując.

Zdejmuję z ognia i lekko studzę masę. Do jeszcze ciepłej stopniowo dodaję mleko w proszku, ucierając ciągle, a na końcu mieszam ją ze śliwkami.

Gotową masę przekładam do miseczki i na ok. pół godziny wstawiam do lodówki.

Po tym czasie formuję w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (robi się to bez problemu), wciskam do środka każdej orzeszek laskowy, i gotową kulkę obtaczam w płatkach migdałowych.

`Trzymam w lodowce, przykryte szczelnie folią .

Przepis autorski

Zapraszam też na:

  • waniliowe trufle
    kulki owsiane

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.