Białe trufle z niespodzianką
Jestem bardzo zadowolona z tych kulek 🙂
Kiedyś, będąc na obozie w Sokółce zajadałyśmy się codziennie z koleżanką mleczno-waniliowymi groszkami. Trufelki przypominają mi je mocno w smaku, co dla mnie mocno zwiększa ich atrakcyjność. Wiadomo – wspomnienia, sentyment 😉 Tym niemniej naprawdę są pyszne, trochę tak jakby były zrobione z białej czekolady, choć nie są 🙂
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia)
- 300 ml śmietanki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. 2,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
- 2-3 krople olejku waniliowego
- 20 wędzonych śliwek
- 20 orzechów laskowych
- 100 g. płatków migdałowych
Przygotowanie:
Śliwki kroję w paseczki, orzechy sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki.
W dużym rondelku rozpuszczam margarynę, dodaję cukier puder; gdy się połączą dolewam śmietankę i podgrzewam jeszcze chwilę na niewielkim ogniu nie gotując.
Zdejmuję z ognia i lekko studzę masę. Do jeszcze ciepłej stopniowo dodaję mleko w proszku, ucierając ciągle, a na końcu mieszam ją ze śliwkami.
Gotową masę przekładam do miseczki i na ok. pół godziny wstawiam do lodówki.
Po tym czasie formuję w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (robi się to bez problemu), wciskam do środka każdej orzeszek laskowy, i gotową kulkę obtaczam w płatkach migdałowych.
`Trzymam w lodowce, przykryte szczelnie folią .
Przepis autorski
Zapraszam też na:
- waniliowe trufle
kulki owsiane