Bezy z cynamonem i orzechami
Te bezy z cynamonem i orzechami laskowymi są wyjątkowe – kruche, wyraziste, z pysznymi, prażonymi orzechami. Bardzo polecam dla wielbicieli bezy!
Składniki (9-10 sztuk):
- 200 g białka
- 500 g cukru pudru
- 300 g orzechów laskowych
- 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Orzechy podprażam na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiam do przestudzenia.
Zimne mieszam w misce z cynamonem.
Białka zaczynam ubijać, a gdy piana zgęstnieje, nie przerywając ubijania zaczynam dodawać po łyżce cukier. Ubijam aż cały cukier będzie wykorzystany. Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Do ubitej piany wsypuję orzechy i cynamon, mieszam wszystko łopatką.
Łyżką wykładam duże bezy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 125 stopni C na 2,5 godziny (uchylony piekarnik). Zostawiam w piekarniku na całą noc do całkowitego przestudzenia.
Dla fanów bezy polecam jeszcze ten przepis 🙂