Bezy waniliowe

Bezy waniliowe
0
(0)

Bezy waniliowe

Kruche bezy waniliowe, które robię najczęściej gdy zostaną mi białka po innych wypiekach (pamiętacie, że białka można bez żadnego uszczerbku mrozić?)

Składniki:

  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 180 g. drobnego cukru

Przygotowanie:

Białka ubijam mikserem, ze szczyptą soli , na najwyższych obrotach – do uzyskania prawie sztywnej piany. Wtedy zmniejszam obroty miksera i ubijając dodaję po łyżce cukru, do wykończenia. Ubita piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Przekładam ją do rękawa ze szprycą i wyciskam bezy na blachę wyłożoną papierem.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C (termoobieg) na ok. godzinę, potem zmniejszam temperaturę do 80 stopni C. i piekę je jeszcze pół godziny.

Zobacz też moje przepisy na inne bezy: smakowe, ozdobne lub tradycyjne

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.