0
(0)
Bezy waniliowe
Kruche bezy waniliowe, które robię najczęściej gdy zostaną mi białka po innych wypiekach (pamiętacie, że białka można bez żadnego uszczerbku mrozić?)
Składniki:
- 3 białka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 180 g. drobnego cukru
Przygotowanie:
Białka ubijam mikserem, ze szczyptą soli , na najwyższych obrotach – do uzyskania prawie sztywnej piany. Wtedy zmniejszam obroty miksera i ubijając dodaję po łyżce cukru, do wykończenia. Ubita piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Przekładam ją do rękawa ze szprycą i wyciskam bezy na blachę wyłożoną papierem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C (termoobieg) na ok. godzinę, potem zmniejszam temperaturę do 80 stopni C. i piekę je jeszcze pół godziny.
Zobacz też moje przepisy na inne bezy: smakowe, ozdobne lub tradycyjne