Bezy migdałowe
Smak migdałów kojarzy mi się z sernikiem, makowcem i Świętami Bożego Narodzenia, więc pomyślałam, by przygotować bezy migdałowe.
Pięknie pachną i niczym kopczyki śniegu mogą zdobić uroczysty stół.
A poza tym przecież trzeba coś zrobić z białkami, które zostają po wypiekach 🙂
Składniki:
- 5 białek
- 2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki drobno zmielonych migdałów
- kilka kropli olejku migdałowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ubijam białka ze szczyptą soli, po czym stopniowo dodaję cukier puder. Masa powinna być lśniąca i gładka.
Dodaję migdały i olejek, miksuję tylko tyle by się połączyły z resztą.
Przekładam masę do rękawa cukierniczego i wyciskam bezy na blachy wyłożone papierem, po czym wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C (termoobieg) na 120 minut.
Przechowuję w zamkniętym pojemniku.
Przepis autorski
Zobacz też moje przepisy na inne bezy: smakowe, ozdobne lub tradycyjne