0
(0)
Bezy kakaowe
Te leciutkie bezy kakaowe doskonale będą pasowały do popołudniowej, niedzielnej kawy.
Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce będą świeże nawet do 2-3 tygodni.
Składniki:
- 5 białek
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ubijam białka z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier puder.
Wsypuję kakao i mieszam masę łyżka, po czym wyciskam szprycą bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 90 stopni C (termoobieg) na godzinę, po czym podwyższam temperaturę do 100 stopni i suszę bezy jeszcze ok. 30-40 minut.
Przepis autorski
Zobacz też moje przepisy na inne bezy: smakowe, ozdobne lub tradycyjne