Bezowe ciasteczka kokosowe
Bezowe ciasteczka kokosowe, bardzo chrupiące i smaczne.
Można je długo przechowywać w zamkniętej puszce.
Składniki:
- 150 g białka
- 250 g cukru
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g rozpuszczonego masła
- 130 g drobnych wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Białko ubijam na pianę, a gdy ta zacznie się robić sztywna, dodaję w kilku porcjach cukier, nie przerywając ubijania.
Ubita beza powinna być gładka, gęsta i lśniąca.
Dodaję sok z cytryny i proszek budyniowy, miksuję do połączenia.
Na końcu (ciągle ubijając) cienką strużką wlewam rozpuszczone masło (piana lekko opadnie).
Dosypuję wiórki kokosowe i mieszam łopatką.
Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę wyłożoną papierem niewielkie okrągłe ciasteczka, zostawiając spore odległości między nimi (urosną w czasie pieczenia).
Można też wyłożyć masę małą łyżeczką.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 80 stopni C i suszę bezy jeszcze ok. 35-40 minut.