Bezowe ciasteczka kokosowe

Bezowe ciasteczka kokosowe
5
(1)

Bezowe ciasteczka kokosowe

Bezowe ciasteczka kokosowe, bardzo chrupiące i smaczne.

Można je długo przechowywać w zamkniętej puszce.

Składniki:

  • 150 g białka
  • 250 g cukru
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 130 g drobnych wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Białko ubijam na pianę, a gdy ta zacznie się robić sztywna, dodaję w kilku porcjach cukier, nie przerywając ubijania.

Ubita beza powinna być gładka, gęsta i lśniąca.

Dodaję sok z cytryny i proszek budyniowy, miksuję do połączenia.

Na końcu (ciągle ubijając) cienką strużką wlewam rozpuszczone masło (piana lekko opadnie).

Dosypuję wiórki kokosowe i mieszam łopatką.

Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę wyłożoną papierem niewielkie okrągłe ciasteczka, zostawiając spore odległości między nimi (urosną w czasie pieczenia).

Można też wyłożyć masę małą łyżeczką.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 80 stopni C i suszę bezy jeszcze ok. 35-40 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.