Bezglutenowe ciasto ucierane z truskawkami
To mój wielokrotnie sprawdzony przepis na pyszne bezglutenowe ciasto z truskawkami.
Oczywiście możesz użyć innych owoców sezonowych!
Cytrynowe w smaku, nie za suche, pięknie rośnie i nie opada – polecam je z całego serca!
Bezglutenowe ciasto ucierane z truskawkami – przepis:
Składniki (duża blacha 30 na 40 cm)
- 300 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 12 jajek
- skórka starta z 2 cytryn
- 220 g śmietany 18% (temperatura pokojowa)
- 20 g bezglutenowego proszku do pieczenia
- 200 g skrobi kukurydzianej
- 300 g mąki ryżowej
- 500 g mąki migdałowej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka ryżowa do oprószenia formy
- świeże lub mrożone truskawki
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Mąki odważam i łączę np. w misce z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło razem z cukrem pudrem umieszczam w misce miksera i miksuję na najwyższych obrotach, aż masło będzie puszyste i białe.
Nie przerywając miksowania dodaję po 1 jajku.
Następnie dodaję śmietanę, miksuję do połączenia. Ciasto będzie wyglądało jak zwarzone, nie należy się tym przejmować.
Miksując dodaję stopniowo suche składniki, a na końcu, gdy ciasto jest jednolite i gładkie, skórkę z cytryn.
Ciasto wykładam do wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką ryżową blachy, wyrównuję powierzchnię.
Na górze rozkładam przekrojone na pół truskawki (między nimi powinno być ok. pół cm przerwy) i posypuję wszystko płatkami migdałowymi.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 60 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Polecam też inne moje przepisy na bezglutenowe deserowe naleśniki, ciasta i ciasteczka!