Bezglutenowe ciasto ucierane z jeżynami i malinami

Bezglutenowe ciasto ucierane z jeżynami i malinami
0
(0)

Bezglutenowe ciasto ucierane z jeżynami i malinami

Poniższe ciasto ucierane z jeżynami i malinami to wspaniała propozycja dla osób nietolerujących glutenu. Jest wilgotne, mięciutkie i pełne owoców.

Składniki (na blachę 30 x 22 cm):

  • 300 g. miękkiego masła
  • 180 g. cukru pudru (możesz zmniejszyć ilość cukru albo zastosować zamiennik, np. ksylitol)
  • 2 dojrzałe banany
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 pełna łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 160 g. mąki ryżowej
  • 160 g. mąki migdałowej
  • 100 g. mąki ziemniaczanej
  • 50 g. mąki jaglanej
  • ok. 600 g. mrożonych owoców, u mnie jeżyny i maliny

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka migdałowa do posypania formy

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do misy miksera, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę (masło powinno się zrobić bardzo jasne). Wówczas, wciąż miksując, dodaję po jajku. Masa będzie wyglądała na zważoną, nie należy się tym przejmować.

Dodaję starte na grubej tarce banany i skórkę z cytryny, miksuję. Dodaję proszek do pieczenia, i po kolei wszystkie mąki, każdorazowo miksując do połączenia.

Do ciasta wrzucam zamrożone owoce i mieszam szpatułką, a następnie całość wykładam do blachy wcześniej nasmarowanej masłem i posypanej mąką migdałową. Wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 50-60 minut, lub do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

Polecam też inne moje przepisy na bezglutenowe deserowe naleśniki, ciasta i ciasteczka!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.