Bezglutenowe ciasto ucierane z jeżynami i malinami
Poniższe ciasto ucierane z jeżynami i malinami to wspaniała propozycja dla osób nietolerujących glutenu. Jest wilgotne, mięciutkie i pełne owoców.
Składniki (na blachę 30 x 22 cm):
- 300 g. miękkiego masła
- 180 g. cukru pudru (możesz zmniejszyć ilość cukru albo zastosować zamiennik, np. ksylitol)
- 2 dojrzałe banany
- skórka starta z 2 cytryn
- 1 pełna łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 160 g. mąki ryżowej
- 160 g. mąki migdałowej
- 100 g. mąki ziemniaczanej
- 50 g. mąki jaglanej
- ok. 600 g. mrożonych owoców, u mnie jeżyny i maliny
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka migdałowa do posypania formy
Przygotowanie:
Miękkie masło przekładam do misy miksera, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę (masło powinno się zrobić bardzo jasne). Wówczas, wciąż miksując, dodaję po jajku. Masa będzie wyglądała na zważoną, nie należy się tym przejmować.
Dodaję starte na grubej tarce banany i skórkę z cytryny, miksuję. Dodaję proszek do pieczenia, i po kolei wszystkie mąki, każdorazowo miksując do połączenia.
Do ciasta wrzucam zamrożone owoce i mieszam szpatułką, a następnie całość wykładam do blachy wcześniej nasmarowanej masłem i posypanej mąką migdałową. Wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 50-60 minut, lub do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Polecam też inne moje przepisy na bezglutenowe deserowe naleśniki, ciasta i ciasteczka!