Batony jogurtowe

Batony jogurtowe
3
(3)

Batony jogurtowe

To łatwe i bardzo smaczne batoniki z dodatkiem płatków kukurydzianych. U mnie mają smak truskawkowy, ale nawet bez owocowych dodatków smakują świetnie. Są wilgotne, lekko kwaskawe i po prostu idealne na przekąskę, gdy zechce się czegoś słodkiego!

Przy okazji zapraszam również do sprawdzenia innych moich przepisów na batoniki z masłem orzechowym: orkiszowe lub owsiane 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 60 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 170 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 2-3 łyżki liofilizowanych truskawek (można pominąć)
  • 50 g płatków kukurydzianych (u mnie o smaku truskawkowym, możesz użyć zwykłych)

Przygotowanie:

Wykładam folią spożywczą niewielką prostokątną formę lub pojemnik – u mnie 12 na 20 cm.

W rondlu umieszczam masło, oba cukry i jogurt.

Podgrzewam na średnim ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści.

Zdejmuję rondel z palnika i do gorącej masy, najlepiej w 2 częściach, każdorazowo bardzo dokładnie mieszając, wsypuję mleko w proszku, do uzyskania jednolitej masy (najłatwiej to zrobić rózgą kuchenną).

Na końcu wsypuję liofilizowane truskawki i płatki kukurydziane, mieszam.

Masę wykładam do formy, wyrównuję.

Można dodatkowo posypać ją z góry liofilizowanymi truskawkami.

Naczynie wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Po zastygnięciu kroję na dowolnej wielkości batony.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 3 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.