Batony jogurtowe
To łatwe i bardzo smaczne batoniki z dodatkiem płatków kukurydzianych. U mnie mają smak truskawkowy, ale nawet bez owocowych dodatków smakują świetnie. Są wilgotne, lekko kwaskawe i po prostu idealne na przekąskę, gdy zechce się czegoś słodkiego!
Przy okazji zapraszam również do sprawdzenia innych moich przepisów na batoniki z masłem orzechowym: orkiszowe lub owsiane
Składniki:
- 100 g masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- 60 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 170 g pełnotłustego mleka w proszku
- 2-3 łyżki liofilizowanych truskawek (można pominąć)
- 50 g płatków kukurydzianych (u mnie o smaku truskawkowym, możesz użyć zwykłych)
Przygotowanie:
Wykładam folią spożywczą niewielką prostokątną formę lub pojemnik – u mnie 12 na 20 cm.
W rondlu umieszczam masło, oba cukry i jogurt.
Podgrzewam na średnim ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści.
Zdejmuję rondel z palnika i do gorącej masy, najlepiej w 2 częściach, każdorazowo bardzo dokładnie mieszając, wsypuję mleko w proszku, do uzyskania jednolitej masy (najłatwiej to zrobić rózgą kuchenną).
Na końcu wsypuję liofilizowane truskawki i płatki kukurydziane, mieszam.
Masę wykładam do formy, wyrównuję.
Można dodatkowo posypać ją z góry liofilizowanymi truskawkami.
Naczynie wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Po zastygnięciu kroję na dowolnej wielkości batony.
Jedna odpowiedź
Super! Dziękuję za przepis.