Batoniki z rodzynkami z orzeszkami ziemnymi i prosem

Batoniki z rodzynkami z orzeszkami ziemnymi i prosem
0
(0)

Batoniki z rodzynkami z orzeszkami ziemnymi i prosem

Mam dziś dla Was pomysł na domowe batoniki. To typowy smakołyk dla dzieci, bazujący na takiej samej masie z mlekiem w proszku, jak w bloku czekoladowym. Dodałam jednak do niego masę pyszności: kakao, niesolone orzeszki ziemne, pyszne malutkie rodzynki korynckie i proso ekspandowane.

Składniki:

  • 100 g. masła
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 0,3 szklanki mleka
  • 0,5 do 0,7 szklanki mleka w proszku – ewentualnie można je pominąć, dodając dużo więcej prosa
  • 1,5 szklanki prosa ekspandowanego
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych bez soli
  • 3 łyżki rodzynek korynckich

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło z cukrem, dodaję kakao, gdy składniki się rozpuszczą wlewam mleko i mieszam, aż powstanie gładka masa.

Zdejmuję z ognia, wsypuję proso, rodzynki korynckie i posiekane orzeszki, mieszam.

Gdy masa lekko przestygnie, stopniowo dodaję mleko w proszku – do momentu, gdy całość będzie gęsta.

Przekładam masę do okrągłej formy (u mnie średnica 20 cm), posypuję prosem i orzeszkami, odstawiam do zastygnięcia.

Kroję w trójkąty.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry