Batoniki z rodzynkami z orzeszkami ziemnymi i prosem
Mam dziś dla Was pomysł na domowe batoniki. To typowy smakołyk dla dzieci, bazujący na takiej samej masie z mlekiem w proszku, jak w bloku czekoladowym. Dodałam jednak do niego masę pyszności: kakao, niesolone orzeszki ziemne, pyszne malutkie rodzynki korynckie i proso ekspandowane.
Składniki:
- 100 g. masła
- 0,7 szklanki cukru pudru
- 1 pełna łyżka kakao
- 0,3 szklanki mleka
- 0,5 do 0,7 szklanki mleka w proszku – ewentualnie można je pominąć, dodając dużo więcej prosa
- 1,5 szklanki prosa ekspandowanego
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych bez soli
- 3 łyżki rodzynek korynckich
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło z cukrem, dodaję kakao, gdy składniki się rozpuszczą wlewam mleko i mieszam, aż powstanie gładka masa.
Zdejmuję z ognia, wsypuję proso, rodzynki korynckie i posiekane orzeszki, mieszam.
Gdy masa lekko przestygnie, stopniowo dodaję mleko w proszku – do momentu, gdy całość będzie gęsta.
Przekładam masę do okrągłej formy (u mnie średnica 20 cm), posypuję prosem i orzeszkami, odstawiam do zastygnięcia.
Kroję w trójkąty.
Przepis autorski