Batoniki z orkiszem i masłem orzechowym

Batoniki z orkiszem i masłem orzechowym
5
(2)

Batoniki z orkiszem i masłem orzechowym

Od dzieciństwa mam sentyment do domowego bloku, i te batoniki są wariacją na jego temat. Są łatwe i pyszne.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 70 g śmietanki 30%
  • 10 g kakao
  • 60 g masła orzechowego
  • 70 g mleka w proszku
  • 40 g ekspandowanego orkiszu do masy

Dodatkowo:

  • 15 g ekspandowanego orkiszu do posypania

Przygotowanie:

W rondelku umieszczam masło, cukier, masło orzechowe i słodką śmietankę. Podgrzewam na średnim ogniu, mieszając, aż masa stanie się gładka.

Dodaję kakao, mieszając podgrzewam do jego rozpuszczenia.

Zdejmuję rondelek z ognia.

Stopniowo wsypuję mleko w proszku, mieszam by powstała gęsta i jednolita masa.

Do masy wsypuję orkisz ekspandowany, mieszam, po czym wszystko wykładam do pojemniczka wyłożonego wcześniej folią spożywczą.

Lekko wszystko ubijam łyżką, po czym wygładzam powierzchnię i posypuję ją resztą orkiszu.

Odstawiam na kilka godzin do lodówki, a następnie kroję na batoniki.

Przechowuję w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.