5
(2)
Batoniki z orkiszem i masłem orzechowym
Od dzieciństwa mam sentyment do domowego bloku, i te batoniki są wariacją na jego temat. Są łatwe i pyszne.
Składniki:
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 70 g śmietanki 30%
- 10 g kakao
- 60 g masła orzechowego
- 70 g mleka w proszku
- 40 g ekspandowanego orkiszu do masy
Dodatkowo:
- 15 g ekspandowanego orkiszu do posypania
Przygotowanie:
W rondelku umieszczam masło, cukier, masło orzechowe i słodką śmietankę. Podgrzewam na średnim ogniu, mieszając, aż masa stanie się gładka.
Dodaję kakao, mieszając podgrzewam do jego rozpuszczenia.
Zdejmuję rondelek z ognia.
Stopniowo wsypuję mleko w proszku, mieszam by powstała gęsta i jednolita masa.
Do masy wsypuję orkisz ekspandowany, mieszam, po czym wszystko wykładam do pojemniczka wyłożonego wcześniej folią spożywczą.
Lekko wszystko ubijam łyżką, po czym wygładzam powierzchnię i posypuję ją resztą orkiszu.
Odstawiam na kilka godzin do lodówki, a następnie kroję na batoniki.
Przechowuję w lodówce.