Bardzo puszysty sernik waniliowy

Bardzo puszysty sernik waniliowy
5
(5)

Bardzo puszysty sernik waniliowy

Ten serniczek jest niezwykle puszysty i delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1 kg sera (użyłam sera Mój ulubiony)
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 10 jajek, oddzielnie żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru waniliowego (można też użyć pasty waniliowej)

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do misy miksera i miksuję razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będzie białe i puszyste.

Wtedy, dalej miksując, dodaję po jednym żółtku, a potem – ciągle miksując, ser, również po łyżce.

Następnie dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję do połączenia z reszta.

Oddzielnie ubijam na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.

Ubitą pianę łączę z masą serową delikatnie mieszając łopatką.

Tak przygotowaną masę wykładam do formy (dno i boki wykładam papierem; papier po bokach powinien wystawać na ok. 5 cm, bo sernik mocno urośnie).

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 145 stopni C na ok. 1,5 godziny.

Upieczony sernik wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy kroję.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.